Hjärt- och kärlsjukdomar

Ny studie: Att dricka läsk ofta ökar risken för tidig död

Av: 

Eneida Berisha

NYHETER

Dåliga nyheter för alla läskälskare! En ny studie visar att människor som regelbundet dricker läsk, både av vanlig sort och lightvarianter, löper större risk att dö av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Att avnjuta en burk läsk då och då är helt lugnt – men det kan vara livsfarligt att göra det dagligen, enligt en studie som The Mirror skrivit om.

Den ska ha genomförts på cirka 80 000 kvinnor och 37 000 män där deras levnadsvanor följts upp var annat år under flera års tid.

Resultaten visade att ju mer sötade drycker en person drack desto högre var risken för tidig död. Det inkluderar både vanlig läsk och lightvarianter, kolsyrad och icke-kolsyrade drycker som juice samt energidrycker.

Särskilt farligt ska det vara för kvinnor , då de enligt studien blir mer sårbara desto mer sötade drycker de intar.

”Stöd för de som vill begränsa reklam”

De personer som drack sötade drycker en till fyra gånger i månaden ökade risken att dö en tidig död med en procent. Den här risken ökade med 14 procent bland de som konsumerar en till två sötade drycker per dag – och hela 21 procent för den som dricker mer än två per dag.

Studien hittade dessutom en koppling mellan konsumtionen av sötade drycker och hjärt– och kärlsjukdomar och cancer.

– Resultaten ger stöd för politik som vill begränsa marknadsföringen av söta drycker till barn och ungdomar och för att genomföra läskskatter – eftersom det nuvarande priset inte inkluderar de höga kostnaderna för att behandla konsekvenserna, ska Walter Willett, epidemiolog och dietiskt ha sagt enligt The Mirror.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Så luras du att bli beroende av läsk

ÄMNEN I ARTIKELN

Hjärt- och kärlsjukdomar

Forskning & vetenskap

Kost

Hälsa

Cancer