Trump hånade senator under hedersceremoni

NYHETER

Donald Trump skulle hylla krigsveteraner från den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, men de vackra orden om deras insatser hamnade lite i skymundan.

Under hedersceremonin kunde USA:s president inte låta bli att kasta en syrlig känga åt senatorn Elizabeth Warren.

– De kallar henne Pocahontas, sa presidenten – och gjorde narr av ärkefiendens påstådda nordamerikanska ursprung.

1 av 4

På måndagen tog USA:s president Donald Trump emot en grupp krigsveteraner från den nordamerikanska ursprungsbefolkningen, som skulle hedras för sina insatser under andra världskriget.

– Jag vill tacka er eftersom ni är väldigt, väldigt speciella människor, sade Trump till veteranerna – och passade sedan på att ge en känga till demokratiska senatorn Elizabeth Warren.

– Ni var här långt innan någon av oss var det – fast vi har en kongressrepresentant som säger att hon var här för längesedan. De kallar henne Pocahontas.

Ökänt smeknamn

Trump nämnde inte Warren vid namn, men har enligt nyhetssajten Politico för vana att håna senatorn med det ökända smeknamnet ”Pocahontas” – som gör narr av hennes anspråk på att ha samma nordamerikanska ursprung, påståenden som Warren inte kunnat styrka.

”Pocahontas” ses också som ett rasistiskt uttryck där en historisk person förminskas så att man kan driva med människor med det här ursprunget.

Efter den verbala smockan mot sin ärkefiende fortsatte presidenten att hylla hedersgästerna:

– Och från hjärtat uppskattar vi det ni gjorde, hur ni gjorde det, modet som ni visat och den kärlek som ni har för vårt land.

Trump började kalla Warren för Pocahontas under sin presidentvalskampanj förra året. Som president har han fortsatt använda sig av öknamnet, bland annat under ett tal i april – samt på Twitter.

”Pocahontas har precis meddelat att demokraterna, ledda av den legendariskt korrupta Hillary Clinton, riggade primärvalen!” skrev presidenten tidigare i november.

Senatorn: ”Djupt olyckligt”

– Det är djupt olyckligt att USA:s president inte kan ta sig igenom en hedersceremoni för dessa hjältar utan att kunna avstå från att kasta ur sig något rasistiskt, säger Elizabeth Warren till MSNBC.

Efter ceremonin fick pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders försvara presidenten – vilket hon gjorde genom att flytta fokus från Trump till senatorn:

– Jag tror att det de flesta finner det stötande att senator Warren ljög om sin bakgrund för att avancera i karriären.

Här är Trumps år i siffror 00:51
ARTIKELN HANDLAR OM