Solen är tillbaka igen - efter helgen

1 av 3
NYHETER

Svalare luft har nått svenska breddgrader.

I veckan är det tveksamt om temperaturerna orkar över 20 grader.

Men sommaren är inte över – än.

– Det kan bli så att solen får dominera i nästa vecka, säger meteorologen Johan Groth.

Superhettan har legat som ett tropiskt täcke över Sverige. Men nu får vi svalare temperaturer, lagom till att skolorna drar i gång och semestrarna är slut.

Det är tveksamt om temperaturerna klättrar över 20 grader.

- Hela den här veckan är väldigt ostadig. Det är ett lågtryck som har parkerat här och kommer att ligga här hela veckan, säger Johan Groth, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Enligt både Storm och SMHI kommer sommarvärmen tillbaka redan i början av nästa vecka.

- Efter helgen ser det ut som att vi kan komma upp i 20 grader igen. Det gäller hela Sverige. Men det kan dröja en bit in i nästa vecka innan värmen når Norrland, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Solen kan dominera

Vi får ett soligt, lite torrare, väder som varar i åtminstone några dagar - tack vare ett högtryck.

- I nästa vecka dör lågtrycket ut. Då blir det faktiskt tendens till en högtrycksrygg som växer in. Det innebär inget kanonväder, men det kan bli så att solen får dominera i nästa vecka, säger Johan Groth.

På måndagen kan områden i söder få temperaturer på omkring 20 grader, enligt SMHI.

- Götaland och Svealand får temperaturer på över 20 grader, men för Norrlands del är det den östra delen som får de högsta temperaturerna från mitten av nästa vecka, säger Therese Fougman.

Även Storm utlovar temperaturer över 20-gradersstrecket i Götaland, Svealand och södra Norrlands kust.

- Det är inte så dumt. Om det är långvarigt är svårt att säga, men det ser lovande ut. Det är bra temperaturer för årstiden, säger Johan Groth.

’Det finns hopp’

- Det är trots allt andra halvan av augusti, men jag tycker inte att man ska ge upp hoppet alls. Det kan vara varmt in i september och oktober också. Det är kanske svårt att få över 25 grader nu. Men en skön sensommar finns det hopp om, säger Therese Fougman.