Larmet: Solspray kan skada lungan

avAnette Niklasson

Solspray innehåller nanopartiklar som kan dras in och lagras i lungorna. Nu avråder experter från sprayen som kan orsaka cancer. Små barn är extra känsliga.

Vanlig solspray innehåller nanopartiklar av titandioxid som kan skada dig och ditt barn.

Endast 20 procent av det solskydd som sprayas på kroppen hamnar på huden, enligt studier av EU:s kommitté för konsumentskydd, SCCS.

Resten svävar runt som partiklar i luften och kan orsaka inflammation i lungalveolerna när de andas in.

Lungvävnaden skadas, vilket kan leda till cancer.

Små barn är känsligare för partiklar och luftföroreningar än vuxna. De har inte samma förmåga att filtrera bort partiklarna som kan lagras i barnens lungor.

– Nanomaterial bryts inte ner utan kan liknas vid mycket små stenar, säger Peter Jansson, expert på lagstiftning och tekniska frågor vid branschorganisationen Kemiska-tekniska leverantörsförbundet.

"Skulle välja kräm eller lotion"

I en ny rapport kartlägger Naturskyddsföreningen fördelar och risker för nanopartiklar i olika produkter. Nanopartiklar är bara en miljondels millimeter i diameter och osynliga för ögat. Många solskyddsproducenter har gått över till att använda nanopartiklar av metalloxiden titandioxid i solskydd. Anledningen är att det skyddar mot en större del av uv-spektrumet och att krämen blir genomskinlig på huden i stället för vit.

Peter Jansson råder konsumenter att undvika solspray som framför allt kan vara farlig för barn. Men även vuxna bör undvika att spraya solskydd i ansiktet.

– Jag skulle definitivt välja kräm eller lotion. Vi kan inte säga med säkerhet att solspray är ofarligt.