Ryttarinnan döms för styckmordet

avVictor Stenquist, Sofia Roström Andersson

1 av 6

25-åringen högg ihjäl sin kärleksrival – sedan styckade och gömde hon kroppen.

I dag dömdes kvinnan till 16 års fängelse.

– Det var en grym gärning och ett utdraget förlopp, säger rättens ordförande Björn Lindén.

Tidigt på morgonen den 18 juni i år åkte 25-åringen till sin expojkväns lägenhet i Askersund. Han var inte i bostaden, men det var däremot hans flickvän, den 22-åriga kvinnan.

25-åringen attackerade sin kärleksrival med en hammare och knivhögg henne sedan upprepade gånger.

Åkte till jobbet

Senare styckade kvinnan kroppen, la delarna i kassar och placerade dem i sin bil som hon lämnade på en parkering. Samtidigt tog hon offrets bil till sitt jobb och först när hon slutade åkte hon till ett friluftsområde vid Hällabrottet och gömde kroppsdelarna.

Under kvällen ringde 25-åringen själv polisen och berättade att något hänt. Senare samma kväll hittade polisen kroppsdelarna i skogspartiet.

25-åringen har erkänt att hon dödat 22-åringen, men menar att det inte var planerat.

– Jag skulle bara skrämma henne. Jag tänkte bara slå en gång, sa hon flera gånger när hon hördes under rättegången.

Åklagaren hävdade dock motsatsen och ville att kvinnan skulle dömas till livstids fängelse.

Som bevis mot 25-åringen presenterade han bland annat listor på sökningar som den 25-åriga kvinnan gjort på internet – dagarna innan och under morddagen. Sökningar som ”bära ett lik” och ”åka dit för mord utan kropp”.

I dag föll domen.

”Omfattande våld”

Örebro tingsrätt anser att 25-åringen gjort sig skyldig till mord och brott mot griftefriden och dömer henne till 16 års fängelse.

– Det har varit väldigt säreget det här fallet, det har präglats av tragik, sa rättens ordförande Björn Lindén på en presskonferens.

Rätten anser inte att åklagare lyckats bevis att 25-åringen hade för avsikt att döda 22-åringen när hon åkte till expojkvännens lägenhet, men dömer henne trots det för mord.

”På grund av bland annat det omfattande våldet, skadebilden, karaktären av tillhyggen som använts och att händelseförloppet inte varit helt kortvarigt, anser ändå tingsrätten att den åtalade kvinnan dödat offret uppsåtligen”, skriver rätten.

Den 25-åriga kvinnan tycker att påföljden, 16 års fängelse, är för sträng.

– Det var rätt nära att det inte blev så. Hon döms på ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Åklagaren lyckades ju inte bevisa det han ville, att det var en planerad gärning, säger hennes försvarare Johan Eriksson.

Kommer att överklaga

Han fortsätter:

– Jag är lättad över att det inte blev livstid. Rätten har definitivt lyssnat på det hon har sagt och värderat det utifrån juridiska principer. Det var ändå bra att det inte blev livstid och att tingsrätten lyssnat så noga på vad hon har sagt och tagit till sig av försvarets argument, för det har man ändå gjort.

När Aftonbladet pratade med Johan Eriksson under eftermiddagen var han på väg att träffa sin klient.

– Jag föreställer mig en person som är besviken över att hon blev fälld för mord, för det ville inte hon.

25-åringen kommer att överklaga domen.

– Jag vet att hon inte ville bli dömd för mord, det är väl en omständighet för att hon vill överklaga domen, säger Johan Eriksson.

Kvinnan, som efter att ha genomgått en undersökning inte bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, ska också betala skadestånd till den mördade kvinnans anhöriga på sammanlagt 284 000 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM