Löfven: ”Vi går till val själva”

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stefan Löfven.

S går till val själva – men med den politik som förhandlats fram med MP.

Statsministern hoppas dock kunna bredda regeringen.

– Men jag tror inte på en storkoalition.

Stefan Löfven frågades i går ut av riksdagens ledamöter under statsministerns månatliga frågestund.

Blivande M-ledaren Anna Kinberg Batra frågade om statsministern kan tänka sig att se över regelverket för att underlätta för minoritetsregeringar.

LO-basens krav

– Det verkar finnas ett intresse för regler, bara det inte är en socialdemokratiskt ledd regering. Hade ni varit intresserade av en överenskommelse hade ni också tagit den utsträckta handen, replikerade Löfven.

När han träffade medier efteråt handlade det mesta om extravalet den 22 mars. Och om LO-basen Karl- Petter Thorwaldssons krav att S i den kommande val­rörelsen ska klippa banden till regeringspartnern MP.

Vill ha skillnader

Men Stefan Löfven framhöll dock att det är enskilda partier som går till val.

– Vi sitter i regeringen tillsammans och jag har inget besked om att vi tänker bryta det. Men valresul­t­atet måste ge vilka typer av samarbeten vi kan ha, säger han.

Enligt Löfven kommer dock den politik som regeringen förhandlat fram i budgeten, som röstades ner av riksdagen i förra veckan, att ligga till grund för politiken. Men han öppnar upp för ett bredare samarbete.

– Men jag tror inte på en stor koalition som i en del andra länder där nästan alla partier i riksdagen är med, det måste finnas skillnader kvar. Annars öppnar det för andra krafter.

Publicerad: