Minister attackerad på flyktingboende

1 av 6 | Foto: BOSSE NILSSON/KRISTIANSTADSBLADET

avJosefin Westin, Mathias Asplund

NYHETER

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) attackerades med pulver från en brandsläckare under ett besök på ett flyktingboende i Östra Göinge.

Förövaren hade haft ett utbrott bara för en vecka sedan.

– Vi kan inte göra riskbedömningen, säger den ansvarige för boendet.

Säkerhetspolisen vägrar svara på hur attacken kunde hända.

Morgan Johansson (S) besökte det nedlagda Brobysjukhuset, som numera används som asylboende, under eftermiddagen strax före 16-tiden på måndagen.

”Väntade på mig”

Mitt under besöket ryckte en man ner en pulversläckare och sprutade pulver på justitie- och migrationsministern.

– Det var ju en person som uppenbarligen stod och väntade på mig och sprutade skum över mig och det är klart att jag blev överraskad men jag är helt oskadd, säger Morgan Johansson till P4 Kristianstad.

På bilder från platsen syns Johansson stå avsides med en nersprutad rock. På frågan om han blev rädd säger han:

– Det blev jag ju, det är klart att man blev överraskad av det men jag har ju ingen skada på det sättet. Men man ska inte ta för lätt på sådant här heller. Man kan inte bara säga att man går vidare för det är klart att det är allvarligt.

Fick utbrott

Den unge mannen har bott på boendet i några veckor. För en och en halv vecka sedan fick han ett utbrott och slog sönder en lucka till receptionen.

– Vi tillkallade polisen som hämtade den här personen. Sedan släppte de honom för att det var en mindre skadegörelse, säger Jahangir Hejazi som driver asylboendet.

Han lägger hela ansvaret för säkerheten på Säpo.

– Mer än så kan inte vi göra. Vi kan inte låsa in människor, omhänderta eller flytta någon. Vi kan inte göra den riskbedömningen utan det måste göras av Säkerhetspolisen.

”Stort allvar”

Säpo vill inte svara på hur en person som betett sig aggressivt och omhändertagits av polisen kunde få komma nära en minister.

– Exakta detaljer och vilken kännedom man hade kring den här insatsen och hur hotbilden såg ut kan jag inte säga något om. Det är framför allt något vi tittar på framöver, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

Vad ska ni se över?

– Det kan jag inte säga, men det är så att vi alltid tar det på oerhört stort allvar.

”Snabbt ingripande”

Enligt Kristianstadsbladet hann Morgan Johansson knappt reagera innan en Säpovakt fällde mannen, som höll i brandsläckaren till golvet.

– Livvakten gjorde ett snabbt ingripande och satte skyddspersonen, som inte blev skadad, i säkerhet, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo.

Polisen i Kristianstad har hållit inledande förhör med mannen, men det är riksenheten för säkerhetsmål som nu leder förundersökningen, enligt Säpo.

Migrationsverket lämnade inga kommentarer om händelsen.

– Det är i nuläget ett ärende som hanteras av säkerhetspolisen, sa Sophia Öhvall Lindberg, presskommunikatör vid Migrationsverket.

ARTIKELN HANDLAR OM