Åkesson: ”Jag ska väl ge mig in i arbetsträning”

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Jimmie Åkesson gör comeback i offentligheten i fredagens Skavlan.

Intervjun spelades in i London under måndagskvällen.

– Jag ska väl ge mig in i arbetsträning, säger han i ett klipp från programmet som sändes i kvällens Aktuellt.

Efter fem månaders sjukskrivning gör Jimmie Åkesson comeback som partiledare för Sverigedemokraterna.

Avslöjandet bekräftades av flera källor på måndagen.

Partiet har utlyst en presskonferens klockan 22 på fredag kväll – direkt efter programmet Skavlan, där Åkesson medverkar.

I kvällens Aktuellt sändes ett klipp från programmet.

– Jag ska börja jobba nu efter den 31 mars. Men en sådan här sjukdom som jag drabbats av innebär att man inte kan hoppa in i hetluften över en natt, det går inte, säger Jimmie Åkesson i intervjun med Fredrik Skavlan.

I klippet säger Jimmie Åkesson att återinträdet i partipolitiken kommer att ske successivt, med få offentliga framträdanden till en början.

– Det är väl det jag ska börja ge mig in i, arbetsträning, det är väl så man kommer tillbaka från en sådan här sjukdom, säger han.

I intervjun fick SD-ledaren frågan om han kommer att känna igen signalerna på utbrändhet om de skulle återkomma.

– Det har jag jobbat väldigt mycket de här månaderna, att lära mig förstå vad det här handlar om, vad jag drabbats av, säger Åkesson till Fredrik Skavlan.

”Åkesson kommer att sitta ensam”

Programmet spelades in i London på måndagskvällen.

– Att programmet skulle spelas in där var planerat sen länge, men att Åkesson skulle gästa dök upp förra veckan, säger Thomas Hall, programchef för SVT Nöje.

Den övriga gästlistan är okänd, men enligt Thomas Hall kommer intervjun med Jimmie Åkesson att göras utan övriga gäster.

– Åkesson kommer att sitta ensam i studion, för vi vill ha snacket med honom på svenska och när vi spelar in i London är det mest internationella gäster, säger Thomas Hall.

Presskonferens efter programmet

Direkt efter programmet, klockan 22 på fredagskvällen, har Sverigedemokraterna kallat till presskonferens i riksdagen. Vilket besked som partiet väntas ge vid presskonferensen är än så länge oklart.

– Han kommer tillbaka, men jag vet inte om han kommer att sitta mandatperioden ut eller avisera sin avgång redan till landsdagarna i november. Antingen kommer Jimmie tillbaka för att kratta managen för Karlsson inför landsdagarna eller så kommer han för att stävja upproret som börjar gro mot Mattias ledarstil, säger en källa till Aftonbladet.

Publicerad: