Nyheter

Forskarens teori: Vill visa på våra brister

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Främmande undervattensverksamhet misstänks i Stockholms skärgård.

Allt pekar på rysk inblandning.

– Det är en ny typ av krigföring, man vill visa att politiker och militären inte kan försvara ett land, säger Peter Mattsson, universitetslektor och forskare på Försvarshögskolan.

I går släppte Försvarsmakten en bild som misstänks visa främmande makts undervattensaktivitet i Stockholms skärgård.

Experter menar att Ryssland ligger bakom och att man kan vara på plats för att byta ut gammal utrustning eller placera dit ny.

Men Peter Mattsson, forskare vid Försvarshögskolan, menar att syftet kan vara ett helt annat.

– Det är en ny typ av krigföring. Den handlar om att påverka, så kallade påverkansoperationer, och har inte med att ta över land eller förstöra någonting att göra. Man vill visa att politikerna och militären inte kan försvara ett land. Min teori är att det är det vi ser nu, säger Peter Mattsson.

Även han är dock säker på ursprunget för det vi nu ser i skärgården.

– Det måste vara ryskt, det kan inte vara något annat.

Misskrediterar försvarsmakten

Mattsson har forskat på hur den ryska militärens förmåga har förändrats sedan 1991 och framåt. Mönstret som han tycker sig se i Stockholms skärgård går också igen i Ukraina och Baltikum.

– Man misskrediterar försvarsmakt och politiker, att de inte kan hantera ett yttre hot, säger Peter Mattssson.

Det hela handlar om att vinna kampen om informationen utan att använda militära medel.

Peter Mattsson menar att också de uppmärksammade flygkränkningarna som medier rapporterar om den senaste tiden faller under samma strategi.

– De vill ungefär säga, 'hade det varit allvar, vad hade hänt då?' Det överlåter de till oss att dra slutsatser kring. Det här sker i luften och det sker i vatten, säger Peter Mattsson.

Vad vill man uppnå?

– Slutmålet är svårt att sia om, men man vill påverka Sverige i hur man agerar framåt. Man vill få oss att satsa mer på försvaret, istället för att kanske närma oss Nato.

Påverka journalister och politiker

I forskningsprojektet som han jobbar med studerar man öppna ryska militärkällor, vilket ska göras fram till 2020. Det hela är ett internationellt samarbete som ska undersöka hur den moderna ryska krigföringen ser ut.

Bland källorna nämner han främst det som det ryska försvarsministeriet publicerar varje månad om militärteori, cirka 150 sidor. Men också de två större tidskrifterna Militärindustrijournalen och Röda Stjärnan.

– I det här kan man läsa om hur man till exempel jobbar mycket aktivt över internet nu för tiden, att påverka journalister och politiker till exempel, säger Peter Mattsson.

Dramatiskt kring Östersjön

Han menar att det inte är konstigt att en eventuell kränkning sker just nu.

– Det många inte förstår är omfattningen av den dramatiska förändring i och kring Östersjön som skett. Nu i oktober landade en stridsvagnsbrigad från Fort Hood i Polen eftersom man från Nato gjort en analys om att man inte hade tillräckligt med markstridsförband i Baltikum, säger Peter Mattson.

Flera militära nyhetsmedier har rapporterat om den amerikanska stridsvagnsbrigadens förflyttning till Polen

Utöver denna nämner han att Tyskland har Eurofighter-plan i Estland och USA stridsflyg i Litauen.

– Det kan bli så att vi har tio till femtontusen amerikaner i stationering i Polen och Baltikum. Det är en dramatisk förändring som Ryssland reagerar på, på olika sätt.

'Kan förbereda med minor'

Tomas Ries forskar om rysk militär i nordiska områden, vid Försvarshögskolan. Han är inne på annan teori kring den förmodade kränkningen än vad Peter Mattsson är.

– När ryssarna kränker luftrummet är det en politisk signal, när de övar strategiska bombattacker är den en politisk signal. Men om de håller på så här i svenskt farvatten så tyder det på att de håller på att förbereda någonting, minor till exempel, eller signalspaningsutrustning. Eller att de har lämnat kvar något där från kalla kriget som de vill uppdatera, säger Tomas Ries till Svenska Dagbladet.

Peter Mattsson menar att det i slutändan inte spelar någon roll om det visar sig att larmet i skärgården är falskt.

– De vill uppnå att påverka oss. Om vi tror att de är här och inte är det, då har de lyckats. Om de är här, ja då har de också lyckats. De har påverkat oss.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: