Stockholmsmajoritet vill lägga ner Bromma flygplats
Publicerad 2014-10-15
Lägg ner Bromma flygplats. Det kräver den nya majoriteten i Stockholms stad, som i dag presenterar sin gemensamma politik.
– Vi har kommit överens om att vi senast 2022 vill att Bromma flygplats är nedlagd, säger Daniel Helldén, MP:s borgarråd, till SvD.
Statsminister Stefan Löfven (S) duckar – och hänvisar till en förhandlingsperson.
Den nya Stockholmsmajoriteten består av S, V, MP och Fi som i dag berättar hur de vill styra Stockholms stad.
På presskonferensen säger majoriteten att de vill stänga Bromma flygplats, rapporterar SvD. Det nya styret i Stockholm vill istället bygga bostäder där flygplatsen ligger.
– Alla vet att staden behöver mycket bostäder, säger Daniel Helldén, MP:s borgarråd, till SvD.
De kan dock inte svara på om målet med 50 000 nya bostäder kan uppnås i och med detta.
Den nya regeringen ska också säga sitt om flygplatsen, eftersom den är ett riksintresse. Det besked regeringen har gett hittills är att den tillsätter en utredning under våren 2015. Senast 2016 ska utredningen presenterats.
Löfven duckar
Stockholmsmajoritetens mål att Bromma flygplats är stängd 2022, 16 år tidigare än planerat, och de hoppas att genom sitt besked i dag kunna sätta press på regeringen.
Statsminister Stefan Löfven (S), som flera gånger i valrörelsen sagt att Bromma flygplats ska vara kvar, vill dock inte svara på om beskedet från den nya majoriteten i Stockholm betyder att flygplatsen läggs ned ned i förtid.
Han menar att regeringen lovar att bistå med en statlig förhandlingsperson – om lokala politiker inkommer med en förfrågan.
– Det finns massor av faktorer att beakta. En sådan är att vi måste se till att transporterna fungerar, det ska fungera både för Stockholm men också för hela landet, säger Löfven.
Inte heller hur länge det kan dröja innan ett förhandlingsarbete kan komma i gång eller hur länge utredningen kan behöva pågå, kan han svara på.
– Det går inte att säga i veckor eller månader, men vill man ha en förhandlingsperson så ska en sådan tillsättas.
Betyder det här att Bromma flygplats stängs 2022?
– Nej, det betyder att om man kommer till regeringen så tillsätts en förhandlingsperson som måste gå genom detta, vad betyder det, vad kan det kräva för investeringar, det finns en mängd frågor att gå genom. Det måste den förhandlingspersonen få göra, säger Stefan Löfven.
Karin Wanngård, finansborgarråd (S) i Stockholm, menar att ingenting som kan äventyra jobb eller tillväxt i regionen ska genomföras.
– Vår ingång när vi träffar förhandlingspersonen är om vi kan bygga bostäder innan 2038, då nuvarande avtal löper ut. Men vi kommer inte göra någonting på bekostnad av jobb och tillväxt. Det är viktigt att vi har flyg till och från Stockholm, att det fungerar för företag och för jobben, säger hon.
Björklund kallar det stort misstag
FP-ledaren Jan Björklund är mycket kritisk till den Stockholmsmajoritetens planer.
– Det är ett stort misstag, det är ett hårt slag både mot Stockholmsregionen men också mot en 10-15 andra orter som har dagliga flygförbindelser med Stockholm. Dessa är viktiga för näringslivet, företagen och industrin och för att de ska kunna göra affärer som ger jobb på hemmaplan, säger han.
Han hoppas att planerna aldrig blir verklighet.
– Det är min uppfattning att detta kräver ett godkännade i riksdagen. För Bromma flygplats är inte en angelägenhet enbart för stockholmarna, det är en fråga för hela Sverige. Och jag tänker göra vad jag kan för att riksdagen ska göra så att Bromma flygplats lever vidare.
Även C-ledaren Annie Lööf är kritisk:
– Nu vill vänstersidan också lägga ner Bromma flygplats. Det är ett hårt slag mot mindre och lokala flygplatser runt om i vårt avlånga land. De verkar glömma bort att rörlighet och jobb har byggt det här landet starkt. Hela landet, säger hon i en skriftlig kommentar.
Stockholms stads majoritet vill även pausa arbetet med Förbifart Stockholm i väntan på ny finansiering.
"Detta är vansinne"
Både Förbifart Stockholm och Bromma flygplats har vållat het debatt även på riksplanet under valrörelsen. Tidigare infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) kommenterar majoritetens besked på Twitter:
"Detta är vansinne!!!!!"
Till Aftonbladet säger hon att Stefan Löfven, om han fortfarande helst vill behålla Bromma flygplats, måste våga vara tydlig med vad han tycker.
– Om han tror att han är smart som förhandlare när han hänvisar till en förhandlingsperson så begår han ett stort misstag, säger hon.
Elmsäter-Svärd menar att den signal Stockholms nya styre sänder till svenskarna och de företag som använder sig av Bromma flygplats skapar osäkerhet om vad som gäller framöver.
– Löfven är mycket för utsträckta händer. Det här håller i stället på att bli en knytnäve rakt i magen på svenska folket, säger hon.
SvD rapporterar också att Stockholms nya styre vill att alla pengar från trängselskatten ska gå till kollektivtrafiken i sju år. Efter det ska hälften gå till kollektivtrafik och hälften till biltrafik.