Nyheter

Dömd nazist kör iväg tiggare – blir hyllad

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Lägger upp klippen i grupp med tusentals medlemmar

Sveriges Radios ”Verkligheten i P3” har via ett falskt Facebookkonto beviljats medlemskap och fått tillgång till allt material som delas i gruppen.
Sveriges Radios ”Verkligheten i P3” har via ett falskt Facebookkonto beviljats medlemskap och fått tillgång till allt material som delas i gruppen.

Den dömde nazisten filmar när han kör iväg romska tiggare och laddar upp klippen i den slutna Facebookgruppen ”Nej till tiggare i Sverige”.

Där hyllas mannen för sina aktioner och flera av de tusentals medlemmarna beskriver hur de spottar och askar cigaretter på tiggarna, avslöjar SR:s ”Verkligheten i P3”.

I slutet av oktober kom en man fram till romske Berkej Ojen från Rumänien när han satt och tiggde i Göteborg. Berkej talar varken svenska eller engelska, men mannens gester med ena armen gjorde att budskapet ändå var tydligt: Berkej var tvungen att lämna platsen.

Mannen som jagade iväg Berkej är dömd för flera våldsbrott och har suttit i fängelse. Tidigare har han ingått i en våldsam nazistisk grupp i Göteborg, numera är han administratör för den slutna Facebookgruppen ”Nej till tiggare i Sverige”.

Sveriges Radios ”Verkligheten i P3” har via ett falskt Facebookkonto beviljats medlemskap och fått tillgång till allt material som delas i gruppen. Medlemsskaran på nästan 3 000 personer är brokig, där finns en präst i Svenska kyrkan, en innebandydomare, en optiker, flera personer som arbetar för Försvarsmakten, väktare och en annan kommunpolitiker, men också flera personer med kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

”Fuck off, go away”

I gruppen finns bland annat ett klipp som har lagts upp den 22 oktober i år. Klippet har rubriken ”Go away and fuck off!! Tiggare och en idiot skräms iväg” och visar hur den dömde nazisten kör iväg Berkej.

”Do you understand? Fuck off, go away”, säger mannen till Berkej i klippet.

Några timmar senare har klippet fått över 100 likes och kommentarer i gruppen. Den dömde nazisten, som i gruppen uppträder under falsk identitet, hyllas unisont:

”Gilla gillla gilla grym du är”, ”Bravo!”, ”Du är kanoners bra!”, ”Modigt! bra jobbat”, lyder några av kommentarerna.

Mannen svarar: ”Tack alla. Tillsammans skall vi få bort dom och alla som försvarar dom. Rensa gatorna!”

När SR visar klippet för Ulrika Falk på Göteborgs räddningsmission, en organisation som hjälper romska EU-migranter, säger hon:

– Det var det jävligaste, det är fruktansvärt obehagligt. Man ser också hur rädd han blir, den killen, osäker på situationen. Han har ingen hjälp att hämta.

Den dömde nazisten har lagt upp ytterligare sju klipp där han kör iväg romska tiggare. I minst ett av dem spelas nazistisk vit makt-musik till bilderna.

Ofredande och hets mot folkgrupp

Varje dag lägger någon av medlemmarna i gruppen upp bilder på tiggare. Kommentarerna är hatiska och rasistiska. Många medlemmar byter ofta ut bokstaven s mot z, en referens till det nedsättande tillmälet zigenare. ”Smuts” blir ”smutz”, ”parasit” blir parazit”.

Flera skriver att de spottar och askar cigaretter på tiggare: ”Det är faktiskt tillåtet att lägga en snorloska på dem när man passerar. Smutsiga, äckliga parasiter”, skriver en medlem.

Göran Stanton, utredare på polisens hatbrottsgrupp, menar dock att flera i gruppen gör sig skyldiga till brott i sina klipp och kommentarer.

– Det är ofredande att spotta på dem, säger han.

Flera gör sig även skyldiga till hets mot folkgrupp, enligt Göran Stanton.

I en mejlkonversation med SR svarar en av Facebookgruppens företrädare (inte den dömde nazisten) på varför inlägg och kommentarer som är till för att kränka romer som grupp får ligga kvar:

”Som motfråga ställer jag då: Vilka rättigheter har romer att antasta äldre och barn med skitiga muggar och kräva pengar av dom? Vilken rättighet har romerna till det? Folk är arga och frusterade över att tiggeri finns och de använder ord som beskriver sina känslor.”

Fotnot: ”Verkligheten i P3” sänds i kväll klockan 18.03.

Publisert: