Obama: "Attackerna fortsätter"

NYHETER

Iraks premiärminister avgick efter flera veckors kamp

Den amerikanska insatsen för att undsätta de yazidier som drivits på flykt av Islamiska Staten har varit framgångsrik, sa president Barack Obama i ett tal på torsdagen.

Men amerikansk militär kommer att fortsätta med luftburna attacker för att bekämpa IS.

Sent på torsdagen meddelade Iraks premiärminister, Nouri al-Maliki, att han avgår.

Situationen för de hundratusentals jazidier som tvingades fly upp i Sinjarbergen har förbättrats betydligt, sa Barack Obama.

Amerikanska militärflygplan har släppt ner sammanlagt 114 000 måltider och över 130 000 liter vatten till de nödställda under flera nätter.

– Vi har brutit IS:s belägring, vi hjälpte sårbara människor att nå säkerhet och vi hjälpte till att rädda många oskyldiga liv, säger Barack Obama.

I nuläget behövs inga fler evakueringar från Sinjarbergen, men USA kommer att fortsätta med luftburna attacker för att beskydda sina medborgare och strukturer i Irak, säger presidenten.

Avgick efter kamp

På torsdagskvällen meddelade landets premiärminister sedan åtta år tillbaka, Nouri al-Maliki, att han avgår. Beskedet gavs i irakisk statstelevision och al-Maliki uttryckte också stöd för sin efterträdare, partikamraten från Dawapartiet, Haider al-Abidi.

Al-Maliki har under flera veckor kämpat för att kunna sitta kvar som premiärminister en tredje fyraårsperiod, trots hårda påtryckningar från politiska motståndare och även från andra länder.

USA och FN stöder al-Abidi som nu har 30 dagar på sig att sätta samman en regering som sedan ska godkännas av det irakiska parlamentet.

Uppmanar till stöd

Barack Obama uppmanade i sitt tal Iraks politiker att enas bakom den nyvalde premiärministern Haider al-Abadi för att kunna bekämpa Islamiska staten.

– Vi är försiktigt hoppfulla att Iraks regeringssituation går åt rätt håll, säger Barack Obama.