Nyheter

Glöm snökaoset – här är vårtecknen

Vårtecken Snödroppar på Södertorg i Visby.

Vårtecken Snödroppar på Södertorg i Visby.

Foto: HENRIK RADHE/GOTLANDS ALLEHANDA

NYHETER

Ibland plusgrader och vår i luften. Där emellan minusgrader och vinterkänsla. Men en rad vårtecken stretar efter att ta sig upp ovanför snötäcket.

De tidigaste lökväxterna, som snödroppar, har siktats på en rad platser i landet.

– Så fort det är milt så kör de på. Man kan hitta dem vid en varm husvägg. Lömskare, mer listiga, personer vet att man kan plantera dem vid en varmvattenledning där det snabbare blir varmt. Kanske om man vill ha in de första snödropparna på bild i lokaltidningen, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

"Växlande vinter"

Än så länge har ingen större mängd vilda vårtecken rapporterats in, som till exempel hassel och al.

– Det har varit en växlande vinter, ibland snöigt och vintrigt och ibland mildare. Häromveckan luktade det vår i luften och nu är det snö igen.Â

Att det var milt i december innebar att några så kallade falska vårtecken passade på att blomma. Till exempel siktades enstaka tussilagor, vitsippor och hassel som börjat blomma.

Ringduvorna kommer

Ljuset och temperaturen har också fått vissa fåglar att börja kvittra.

– Stannfåglar som talgoxar och blåmesar har börjat sjunga. Däremot har det än så länge inte anlänt några övervintrade fåglar.

Ringduvorna är bland de första som kommer. De övervintrar bland annat i Tyskland och Danmark och är det tidig vår där så flyger de tillbaka till Sverige.

– De brukar droppa in i början av februari. Därefter kommer sånglärkor, bofinkar, starar och tofsvipor under mars, säger Vanhoenacker.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter