Säpo

Klas Friberg tillträder som ny Säpochef

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Klas Friberg har utsetts till ny chef för Säkerhetspolisen.

Den erfarne polisen ser uppdraget som mycket ansvarsfullt.

– Jag kan konstatera att säkerhetsläget har försämrats i Sverige. Hoten mot Sverige i dag är större än vad de varit på många år, säger Friberg.

Friberg, som efterträder Anders Thornberg, lämnar positionen som chef för polisregion Väst.

– När vi skulle välja ny Säpochef hade vi två kriterier som jag särskilt utgick ifrån. Vi ville ha en person med lång polisiär erfarenhet, inte minst operativt, och en person som genom åren visat prov på gott ledarskap och därigenom fått ett starkt internt förtroende, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

Johansson förklarar att Säpo är en verksamhet som kraftigt expanderat på senare år, både när det gäller anslag och antalet anställda.

– Hans uppgift blir nu att leda Säkerhetspolisen under denna fortsatta expansion, och att utveckla både de metoder som man har för att trygga Sveriges säkerhet och även de metoder som man kommer att ha, säger ministern.

”Säkerhetsläget har försämrats”

Klas Friberg tillträder i morgon, den 1 mars. Han beskriver det nya uppdraget, att skydda medborgarna och demokratin, som ”mycket ansvarsfullt”.

– Jag kan konstatera att säkerhetsläget har försämrats i Sverige. Hoten mot Sverige i dag är större än vad de varit på många år. Säkerhetspolisen har så sent som förra veckan pratat i sin redovisning av 2017 att vi har ett nytt normalläge i Sverige med ökat antal personer i våldsbejakande extremistiska miljöer, de har ökat från hundratals till tusentals, säger han.

– Jag ser att en av mina uppgifter blir att fortsätta det goda arbetet som Säkerhetspolisen har både nationellt och internationellt för att möta den här typen av hot.

”En stor ära”

Friberg säger att han ser fram emot uppdraget.

– Det är en stor ära att få bära tillsammans med många goda medarbetare inom Säkerhetspolisen.

Han tillfrågades om att ta över jobbet som chef för Säpo för två veckor sedan.

– Jag har fått förmånen att arbeta inom polisen i 27 år och har alltid känt att alla medarbetare gör ett väldigt bra jobb. Jag vill gärna vara med hos Säkerhetspolisen och konstatera samma sak. När det behövs kommer jag stå framför, men mina ledord är att jobba med tillit och förtroende Jag hoppas att jag mest får stå bakom och bevaka det goda arbete som sker.

Rad chefspositioner

Anders Thornberg lämnade sitt uppdrag som generaldirektör för Säkerhetspolisen i och med att han blev utsedd till rikspolischef, en tjänst han tillträdde 15 februari. Han blev Säpochef 2012 när han efterträdde Anders Danielsson.

Klas Friberg föddes 1960 och tog juristexamen 1987. Han har en rad tidigare chefspositioner inom Polismyndigheten. Friberg var chef för ordningspolisen i Västra Götalands län 2002–2004 och chef för Länskriminalen i Västra Götalands län mellan 2004 och 2009. Därefter arbetade han som chef för Rikskriminalpolisen 2010–2013. Han tillträdde som länspolismästare vid Västra Götalandspolisen 2013, innan han blev regionpolischef i Väst 2015.

Förbundet välkomnar

Polisförbundet välkomnar den nya Säpochefen som ”en kompetent ledare med lång erfarenhet och djupa kunskaper om det polisiära arbetet”.

Jag är helt övertygad om att Klas Friberg är rätt val som chef för Säkerhetspolisen. Han har bland annat framgångsrikt lett polisarbetet i region Väst och han har både kunskaperna och egenskaperna som gör honom till en bra ledare, säger förbundsordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

– Utnämningen innebär att polisregion Väst förlorar en viktig ledare. Det är nu angeläget att han ersätts med någon som har de förmågor som krävs att leda polisarbetet i regionen, säger hon.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är nya rikspolischefens lön – får mer än sin föregångare

ÄMNEN I ARTIKELN

Säpo

Morgan Johansson