Stora avspärrningar inför demonstrationer

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Svenskarnas parti.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Svenskarnas parti.

NYHETER

Stora demonstrationer stänger i dag delar av centrala Stockholm.

När nazistiska Svenskarnas parti marscherar samlas tusentals människor för att protestera i Kungsträdgården.

– Visst finns det en risk för störningar om man försöker att hindra eller direkt attackera demonstrationen, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

Under dagen kommer områdena runt Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården att beröras av stora avspärrningar.

Nazistiska Svenskarnas parti håller torgmöte på Gustav Adolfs torg klockan 14:00 innan anhängarna marscherar längs med Strömgatan, förbi Grand Hotell och ut mot Skeppsholmen.

– Sedan vänder man i princip och går tillbaka samma väg. Sedan ska man hålla ett avslutande möte på Gustav Adolfs torg, säger Stockholmspolisens presstalesperson Lars Byström.

SvP:s demonstrationstillstånd går ut klockan 17:00.

Redo att spärra av

Samtidigt har 10 000 människor anmält sig till den motdemonstration som hålls klockan 13:00 i Kungsträdgården.

– Det är alltid lite svårt att beräkna hur många som kommer, men det verkar bli fint väder så det dyker nog upp en hel del folk, säger Byström.

För att undvika konfrontation mellan grupperna har polisen resurser för att spärra av SvP:s marschväg. Mellan Kungsträdgården och marschvägen kan polisen dessutom spärra av Karl XII:s torg. 

– Det finns beslut om avspärrning, sedan är det lite situationsanpassat hur det blir. Kommer den ena gruppen väldigt nära den andra kommer de här avspärrningarna att träda i kraft. Vi vill hålla isär grupperna, säger Lars Byström.

"Risk för störningar"

Polisen riktar ingen särskild uppmaning till allmänheten.

– Det kan bli lite bökigt att ta sig ut på Skeppsholmen om man inte tar färjan. Men självklart kommer vi att underlätta för människor som vill ta sig ut. Vi har informerat dem som har restauranger och annan verksamhet där ute om demonstrationen.

Hur bedömer ni risken för konfrontation och oroligheter?

– Visst finns det en risk för störningar om man försöker att hindra eller direkt attackera demonstrationen. Vi har en god tilltagen poliskommendering, säger Lars Byström.

■ ■ På Twitterkontot @Polisen08Live kommer polisen att informera om eventuella störningar.

Publicerad: