Jan Björklund om Alliansen: "Partierna kommer utveckla sin egna politik"

Efter Alliansregeringens valförlust går samarbetet in i ett nytt skede.

Enligt Folkpartiets partiledare Jan Björklund ska partierna nu fokusera mer på sig själva.

– Vi kommer att ha ett lösare samarbete, säger han till SVT.

På valnatten stod det klart att Allianspartierna förlorat makten efter åtta år i regeringsställning. Nu står det klart att samarbetet mellan de fyra partierna går in i en ny fas. Men man går inte så långt som de tre rödgröna partierna gjorde efter valförlusten 2010, då koalitionen avvecklades helt.

Enligt FP-ledaren Jan Björklund handlar det i stället om att samarbetet kommer att ha lösare knutar när man nu befinner sig i opposition i riksdagen.

– Jag bedömer att partierna kommer att ha ett lösare samarbete i alliansformat i riksdagen och utveckla sina egna program och egna politik, säger han till SVT.

Samla styrkorna inför 2018

Men Björklund menar också att styrkorna kommer att samlas inför valet 2018.

– Min bedömning är att nära vi kommer till nästa val 2018 eller dessförinnan då kommer Alliansen att vara ett enat alternativ som går fram för att återta regeringsmakten, säger han till SVT.

Elin Boberg, presschef hos Jan Björklund, menar att det handlar om att man nu går in i rollen som oppositionsparti. Hon säger också att Folkpartiet kan tänka sig att rösta på förslag som den nya regeringen lägger om man tycker de är bra. Det skulle bland annat kunna innebära att man röstar för en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen, vilket man precis som Socialdemokraterna och Miljöpartiet är för.

Kommer lägga fram gemensam budget

Frågan splittrade Alliansregeringen och FP fick se sig slagna i de förhandlingar som föregick valmanifestet som presenterades i början av september.

Men Allianspartierna kommer samtidigt att hålla löften från valrörelsen och lägga fram en gemensam budget nu i höst.

– Men sedan har vi ett väldigt nära samarbete, man kan säga att Alliansen går in i en annan fas, säger Elin Boberg.

Johan Ingerö, presschef hos KD-ledaren Göran Hägglund menar att det är oklart hur det politiska läget kommer att bli:

– Vi vet ju inte vad den nya regeringen kommer att leverera, så det är svårt att säga något om Allianssamarbetet. Det som är klart nu är att vi lägger en gemensam budget och att vi kommer göra vårt bästa för att driva igenom den. Man kan mycket väl förvänta sig att vi kommer driva gemensamma linjer i riksdagen på flera andra områden också.

KD: "Kan hamna i andra slutsatser än tidigare"

Samtidigt menar han att det är naturligt att alla partier som förlorar ett val har en skyldighet mot sig själva.

– Man måste fundera över vad man ska gå till val på nästa gång. När man är i opposition måste man granska, tänka och landa i slutsatser som kan bli annorlunda än tidigare. Det är fullt möjligt, men där är vi inte ännu. Det är i alla fall klart uttalat att ambitionen för Allianspartierna är att gå till val gemensamt 2018.

Centerpartiet är inne på samma linje.

– Vi kommer lägga fram vår Alliansbudget i höst och Alliansen kommer gå till val samlat 2018. Det är vår ingång och övertygelse, säger Oscar Sundevall, pressekreterare hos C-ledaren Annie Lööf.

Han menar att det återstår att se hur man kommer agera där emellan.

– Nu kommer ju Moderaterna gå in i en process där man ska välja ny partiordförande. Sedan därefter kommer Alliansen att formera sig på ett eller annat sätt inför valet 2018. Men exakt hur man kommer agera kring gemensamma budgetar under mellanvalsperioden kan vi inte säga nu.

Anna Kinberg Batra, gruppledare hos M, säger i en kommentar:

– Alliansen har ett bra samarbete och kommer att bedriva stark oppositionspolitik mot vad som verkar bli en svag regering. Under hösten kommer vi kommer att lägga fram en gemensam budgetmotion. 2018 siktar vi på att tillsammans utmana den sittande regeringen

Publisert: