Nyheter

Oväder slog mot Västkusten

Av: 

John Granlund

NYHETER

Nationaldagen blev en blöt historia längs Västkusten.

Regn och hagel vräkte ner – och i Göteborg började en villa brinna när blixten slog ner.

– Det har vräkt ner, säger Tomas Fyrby, meteorolog på SMHI.

Villan i Björlanda på Hisingen övertändes snabbt men personerna i huset lyckades ta sig ut oskadda. Enligt polisen var det blixten som hade slagit ner och orsakat eldsvådan.

– Den är fullt övertänd, helt nedbrunnen, säger Hans Carlsson, arbetsledare vid ledningscentralen, Räddningstjänsten i Göteborg.

Senare på kvällen började det brinna i taket på ett loftgångshus i Torslanda efter att blixten slagit ner.

– Här är omfattningen mindre och vi har ganska bra kontroll, säger Hans Carlsson.

Ovädret slog mot stora delar av Västra Götaland under fredagskvällen.

– Det har varit ett aktivt område med åskskurar som framför allt har berört norra Göteborg och sedan vandrat norrut, säger Tomas Fyrby.

"Det bara öser ner"

Från norra Göteborgsområdet kommer rapporter om kraftiga hagelskurar som lämnat drivor av hagel kvar på marken efter skyfallet.

– Det ligger fortfarande hagel här vid huset. Ute på gatan är det en ström av vatten som rinner. Det bara öser ner, säkert en 60 millimeter på två timmar, och åskvädret går runt, runt, säger Kennert Roupe, 66, i Ytterby utanför Kungälv.

Utanför Öckerö observerades två tromber samtidigt. I närmare 20 minuter syntes de på himlen, enligt vittnen.

– Jag stod på farstubron och grillade lite när det plötsligt började virvla uppåt på himlen. Efter några minuter kom en liknande tromb till tvärsöver havet. Det var en mäktig upplevelse, säger Joakim Svensson, 39, på ön Hyppeln.

Efteråt följde kraftig nederbörd - och åska.

– Det har regnat och åskat något rejält här med mycket blixtar och dunder. Det har varit ett rejält oväder, säger Joakim Svensson.

Fortsätter i morgon

I Torslandaområdet översvämmades flera källare. Strax innan midnatt hade räddningstjänsten fått in fem samtal om översvämmade källare.

– Vi har inte haft tid att åka på dem men kommer att ta dem efter hand, säger Hans Carlsson.

Meteorologen Tomas Fyrby beskriver nederbörden som "kraftig".

– Vi har observationer på Säve flygplats där sikten var nere på en kilometer i de här åskskurarna och det är ganska kraftigt. Tidvis har det vräkt ner, säger Tomas Fyrby.

Under fredagskvällen började ovädret röra sig in över landet.

– Vi har ett lågtryck strax utanför västkusten, det är det som håller de här regn- och åskskurarna i gång. Under natten ska det ta sig österut och det kommer säkerligen bli åska där i morgon också, säger Tomas Fyrby.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: