Jacob Wallenberg

Peter Wallenberg död

Av: 

Fredrik Rundkvist

Staffan Dickson

NYHETER

Finansmannen avled i sitt hem 88 år gammal

Finansmannen Peter Wallenberg är död.

Han avled stilla i sitt hem, meddelar familjen i ett pressmeddelande.

– För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad, säger kung Carl XVI Gustaf i ett skriftligt uttalande.

Peter Wallenberg var under många år ordförande i familjen Wallenbergs maktbolag Investor.

Han inledde karriären i Atlas Copco och arbetade i en rad länder i Nordamerika, Afrika och Europa. Det var dock inte meningen att han skulle ta över familjeimperiet.

Men när den äldre brodern Marc begick självmord 1971 blev Peter Wallenberg sfärens kronprins och tog över huvudansvaret när fadern dog 1982.

Många tvivlade

Till en början fanns det många som tvivlade på att han skulle klara av att axla ansvaret efter sin pappa, legenden Marcus Wallenberg. Till skillnad från de andra Wallenbergarna var "Pirre" till exempel inte bankutbildad.

Men något måste Peter Wallenberg ha gjort rätt: På tio år steg Investors börsvärde med fantastiska 1966 procent – nästan dubbelt så mycket som börsindex.

Under hans ledning genomföres en rad internationella storaffärer i sfären. Bland annat bildades industrijätten ABB, skogskoncernen Stora Enso och det multinationella läkemedelsföretaget AstraZeneca.

Wallenbergsfären kontrollerar i dag ungefär en tredjedel av det svenska näringslivet.

Löfven och kungen hyllar

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar Peter Wallenbergs död i ett skriftligt uttalande:

"Peter Wallenberg har i flera decennier spelat en stor roll inom det svenska näringslivet, och han har moderniserat och utvecklat Wallenbergsfären. Jag har haft en stor respekt för hans vilja till samtal och samverkan. Genom sitt arbete med Wallenbergstiftelserna har han också gjort stora insatser för svensk forskning och innovation, som kommer att ligga till grund för svensk konkurrenskraft i många år framöver."

Även kungen kommenterar Peter Wallenbergs betydelse för Sverige.

"Peter Wallenberg har betytt mycket för svenskt näringsliv. Han var också djupt engagerad i Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse som bidragit till vetenskaplig utveckling i Sverige. För kungafamiljen var Peter en nära och trogen vän och lämnar oss med stor saknad", säger kung Carl XVI Gustaf i ett skriftligt uttalande.

I kulisserna

Peter Wallenberg tillhörde fjärde generationen av finansfamiljen. Hans förnamn uttalades med engelskt uttal, "Piter", eftersom mamman Dorothy ursprungligen kom från Skottland.

Peter Wallenberg lämnade Investors ledning 1997, men uppges ha funnits med i kulisserna ända in i det sista.

Så sent som i förra veckan lämnade han sitt sista formella uppdrag, som ordförande för Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, till sonen Peter "Poker" Wallenberg. Hans andra son Jacob Wallenberg är ordförande för Investor.

Peter Wallenberg blev 88 år gammal.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jacob Wallenberg

ÄMNEN I ARTIKELN

Jacob Wallenberg