Uppfann ’nya’ korvsemlan 1997

Arne Krusing, 73: Jag har bildbevis – på VHS

Uppstickaren ”korv med bröd-semlan” introducerades av bagare i Trollhättan.

Men Arne Krusing, 73, hävdar att han uppfann skapelsen redan 1997.

– Jag har det inspelat på VHS, säger han.

Ett mindre semmelkrig har brutit ut i Sverige. Aftonbladet har rapporterat om flera uppstickare - bland ­annat wrapsemlan i Stockholm och korv med bröd-semlan i Trollhättan.

Den senare lanserades av bagare på Ekmans konditori - som fick idén när de bläddrade i en tidning.

När nyheten nådde Arne Krusing, 73, i Storvreta, höll han på att sätta kaffet i halsen.­

– Jag har inte riktigt ­hunnit smälta det ännu. Jag ger mig tusan på att det är min ­semla som har spridit sig, ­säger han.

Satt i TV4-panel

Arne Krusings original skapade han i mars 1997. Samma månad visades den dessutom upp i direktsänd tv.

– Det blev en succé direkt. Ingen människa hade tidigare sett en semla i ett korvbröd, säger han.

Han satt vid tidpunkten i en panel i ett program i TV4 Uppland. En fredag fick han i uppgift att skapa en okonventionell semla. Tillsammans med sin fru Gunilla kom han på korv med bröd-semlan.

– Den var billig, ett korvbröd kostar ju bara några ören. Sedan var det bara att lägga på mandelmassa, ­grädde och lite florsocker.

’Ingen grädde på näsan’

Arne Krusing lyfter fram formen som ett stort plus.

– En vanlig semla måste man ha krokodil­gap för att få i sig. Med den här blir det ingen grädde på näsan. Den smakar dessutom exakt likadant.

Under åren har han rest runt i Sverige och uppträtt med bandet Roynes orkester. Hans ovanliga semla har ofta diskuterats innan eller efter spelningarna.

– Snacket går ju. Till och med på Finlandsbåtarna snackas det om den, säger Arne Krusing.

Hur reagerade du när korv med bröd-semlan lanserades på nytt?

– Jag blev mycket för­vånad. Det är precis samma som jag visade i tv 1997. Det är min semla – den har spridit­ sig från ­Kiruna till Malmö.

Andra uppstickare i semmelvärlden

Wrapsemlan

Lanserad av Tössebageriet i Stockholm. Tanken är att wrapsemlan ska vara ett bakverk att ta med sig i farten. Brödet är tunt utkavlat och prepareras med grädde och mandelmassa.

Milkshake-semlan

Lidköping har hängt på semmeltrenden. På kafét Nostalgeeks icecream and shakes kan man avnjuta en semla i milkshake eller glass. På toppen vilar en klassisk fastlagsbulle.

Croissant-semlan

Kombinationen croissant och semla finns lite här och var i landet. Vem som startade trenden är oklart. Receptet är däremot enkelt. En croissant skärs på längden och fylls med grädde och mandelmassa – precis som en vanlig fastlagsbulle.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN