Kronofogden får kritik för festresor

Kronofogden i Stockholm har i fjorton år arrangerat konferenser och festresor för konkursförvaltare vars arvoden de har statens uppdrag att granska, skriver Dagens Nyheter.

På en del av resorna har det varit ”öppen bar”.

Sedan 14 år tillbaka arrangeras en årlig ”sammankomst” träffas hundra representanter från konkursförvaltarbyråerna och Kronofogden på bland annat kryssningar till Åbo och Mariehamn. Tillsynsmyndigheten på Kronofogden skriver att resorna ska ”ge tillfälle till en angenäm och förtroendeskapande samvaro”, skriver Dagens Nyheter.

”Underlättar kontakterna”

På dagarna har de seminarium och på kvällen är det ofta middagar med alkohol. Under en en del av resorna har det även funnits en ”öppen bar”. Vid en konkurs godkänns konkursförvaltarnas arvoden av tingsrätten efter att de först har granskats av Kronofogdemyndigheten.

– Det är så klart viktigt för oss att ha en personlig relation till tjänstemännen. Det underlättar kontakterna när man vill att arvodet ska gå igenom, säger en konkursförvaltare till tidningen.

Oberoende experter som tidningen talat med anser att Kronfogdens verksamhet strider mot all form av opartiskhet och objektivitet.

– Man ska inte ens försätta sig i en situation där man skulle kunna påverkas, säger Helena Sundén, generalsekreterare på Institutet mot mutor till DN.

Publisert: