Finlands försvarsminister kritisk mot svenska ubåtsoperationen

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: FREDRIK SANDBERG
Finlands försvarsminister Carl Haglund.

Finlands försvarsminister Carl Haglund riktar nu kritik mot svenska försvarsmaktens underrättelseoperation.

– Går observationer inte att leda i bevis så tänker vi inte ställa till med farser, säger han till Svenska Yle.

Försvaret avslutade sin omfattande operation i Stockholms skärgård under fredagen. Hittills har man inte presenterat några handfasta bevis eller resultat som visar på den främmande undervattensverksamhet som eftersöktes.

– Vi har ett par riktigt bra observationer, säger Anders Grenstad, ställföreträdande insatschef, till Aftonbladet TV och syftar på de observationer som allmänheten gjorde under förra helgen.

– Därefter har vi ingenting på motsvarande nivå. Vi har en del intressanta underlag i våra tekniska system, fortsätter han.

"Tänker inte ställa till med fars"

Och nu riktar Carl Haglund, försvarsminister i Finland, kritik mot den svenska underrättelseoperationen. Han säger att den finska militären inte hade informerat om så kallade lösa observationer eller observationer som inte är hundra procent säkra.

– Går observationer inte att leda i bevis så tänker vi inte ställa till med farser. Det är inte ett sätt att öka trovärdigheten för försvaret, säger Carl Haglund till Svenska Yle.

"Risk att operationen ifrågasätts"

Carl Haglund tycker inte att den svenska försvarsmakten har misslyckats, men att det för trovärdighetens skull hade varit bra om de hade hittat någonting.

– Nu efteråt är det viktigt att de i offentligheten kan presentera bevis på varför de började med denna operation och vad de har för misstankar. För annars finns det en risk att det uppstår en diskussion där man ifrågasätter hela operationen, säger han till Svenska Yle.

"Skulle åtminstone jag göra"

Och han tror att det svenska försvarets trovärdighet kan få sig en törn.

– Det är därför jag anser att de nu borde presentera alla bevis de har i offentligheten, för att kunna påvisa att det verkligen fanns en orsak att påbörja jakten. Det skulle åtminstone jag göra om vi i Finland skulle vara i samma situation, säger Carl Haglund till Svenska Yle.

Hultqvist: "seriös och allvarlig operation"

Försvarsminister Peter Hultqvist vill inte kommentera den finske kollegans uttalanden, säger han till Svenska Dagbladet.

– Svensk försvarsmakt har utifrån indikationer genomfört en seriös och allvarlig underättelseoperation i Stockholms skärgård, där syftet har varit att värna svenskt territorium och svensk integritet. Det var vi rätt till enligt internationell lag och folkrätt, säger Hultqvist till SvD.

Han tycker inte att försvarets anseende har skadats.

– Jag anser att vi har agerat på ett trovärdigt sätt, säger Peter Hultqvist till SvD.

Publicerad: