Skräcken fortsätter i Irak och Syrien

1 av 12 | Foto: Fortsatta oroligheter i Irak Extremistgruppen Isis fortsätter att sprida skräck runt om i Irak. I den lilla staden Baiji uppges rebellerna gå från dörr till dörr för att hitta ogifta kvinnor. Oron för övergrepp sprider sig blad de 15 000 invånarna.
NYHETER

Islamiska Staten, IS, fortsätter att sprida skräck i Syrien och Irak.

De radikala islamisterna har tagit över flera oljefält nära den ockuperade staden Mousul.

Bilder från rebellernas framfart visar makabra scener där halshuggna människor spetsas på pålar. 

Samtidigt fortsätter kristna irakier att fly för sina liv.

By efter by, stad efter stad, har de senaste månaderna fallit efter att islamistiska gruppen IS, Islamiska Staten avancerat.

Rebellerna har tagit över stora områden i både i Irak och Syrien - och skräck sprids i gruppens spår.

På bilder och filmer som IS, tidigare kallad Isis, har publicerat i gruppens egna kanaler på sociala medier visas massavrättningar, halshuggningar och tortyr upp.

Pålade upp huvuden

Nu kommer nya, makabra, vittnesmål om islamisternas grymma metoder.

För fem dagar sedan tog gruppen över en armébas i Raqqa-provinsen i nordöstra Syrien. Efter hårda strider ska al Assads regeringssoldater ha flytt - och IS-rebellerna tågat in.

Den norska tidningen VG har varit i kontakt med invånare i en intilliggande by, som vittnar om hur rebellerna skar av de döda soldaternas huvuden.

Huvudena spetsades sedan på pålar längs med byns huvudgata.

– Krigarna gick runt med vapnen och var glada. De sa att det var kropparna efter 17 soldater, säger ett ögonvittne till VG.

Enligt bilder och filmer som tidningen har tagit del av är de döda klädda i civila kläder. Runt den makabra uppvisningen syns flera barn.

Fem dagar efter attacken är kropparna fortfarande kvar.

– Huvudena sitter där fortfarande och barn kommer för att itta. Det är en fruktansvärd plats, fylld med flugor. Människor som titta på de slaktade soldaterna är bara stilla, och kommenterar det inte. De törs inte, säger han.

Få kristna kvar i Mosul

Det senaste dygnet rapporteras IS-rebeller i grannlandet Irak ha tagit över ytterligare oljefält. Sedan tidigare kontrollerar gruppen landets näst största stad, Mosul.

Stränga sharialagar har införts och för stadens kristna invånare har livet blivit en mardröm.

Efter att IS marscherade in gavs de kristna ett ultimatum: konvertera, betala böter - eller dö. Tusentals kristna har redan flytt området, många utan packning och endast med kläderna de hade på kroppen, enligt rapporter från CNN. 

Sedan IS tog över Mosul har de kristna fått sina hem spraymålade med bokstaven N, som i nasarah. Det är den muslimska benämningen på kristna.

I juni fanns omkring 35 000 kristna i staden.

Idag tros ytterst få finnas kvar.

Kräver frizon

Fördrivningen av de kristna irakierna har väckt avsky i hela världen. FN:s säkerhetsråd har fördömt förföljelsen och tusentals kristna i hela världen engagerar sig i invånarnas öde.

Under lördagen skedde demonstrationer över hela världen till stöd för kristna i Irak. I Sverige samlades omkring 1000 personer på Mynttorget i Stockholm.

– Det gör ont i hjärtat att se och höra allt det här medan världen blundar. Det är ingen som vill stå upp och tala för de här stackars människorna, säger Atra Peres, en av arrangörerna och själv från Irak.

Demonstranterna framförde ett antal krav.

– Vi kräver en skyddszon under internationellt skydd. frizon. Att dessa människor ska kunna ta sig tillbaka. Det här är ett folkmord, det är utrensning. De försöker utrota oss, säger Atra Peres.