FN: 200 000 flyr norra Irak

Foto: Kurdiska trupper retirerade under natten.
NYHETER

Uppemot 200 000 människor är på flykt från de senaste dagarnas strider med jihadister i norra Irak, uppger FN.

– Det är en tragedi av enorma proportioner, säger David Swanson talesman för Ocha, det FN-organ som koordinerar hjälpen, enligt AFP.

Samtidigt har några av de människor ur minoritetsgruppen yazidier som strandats i Sinjar-bergen räddats under det senaste dygnet, enligt Swanson som är på plats i Irak. FN mobiliserar nu resurser för att ta hand om dem, tillägger han till Reuters. Uppemot 50 000 yazidier gömmer sig i bergen sedan jihadister ur Islamiska staten (IS) omringat dem, och riskerar svält och uttorkning.

Kristna städer faller

Jihadister har tagit över den kristna staden Bakhdida i norra Irak, som även går under namnet al-Hamdaniyya eller Qaraqosh, efter det att kurdiska trupper retirerat under natten, enligt flyende invånare och präster. Den kaldeiska ärkebiskopen i Kirkuk och Sulaymaniyya berättar för AFP att en stor del av norra Irak, där de flesta av Iraks kristna grupper bor, nu är i händerna på jihadisterna.

Enligt ärkebiskopen har flera städer tömts på invånare, och tiotusentals är på flykt.

– Det är en katastrof, en tragisk situation. Vi uppmanar FN:s säkerhetsråd att agera omedelbart, säger ärkebiskop Joseph Thomas till AFP.

Bakhdida är den största kristna staden i Irak, och har omkring 50 000 invånare.

"Mötte inget motstånd"

De andra städerna som IS har intagit är enligt uppgifter Tel Keppe, Bartella och Karamles på Nineveslätten. Samtliga ligger några mil från Mosul som är Iraks näst största stad.

– Tel Keppe är nu i händerna på Islamiska staten. De mötte inget motstånd och rullade in kring midnatt, säger ett ögonvittne till AFP som såg islamisternas militärkonvoj på väg in i staden.

Jihadistgruppen gjorde i helgen en stor offensiv i områdena i norra Irak.

TT