Starka reaktioner på att Wallströms tal stoppas

1 av 3
”Om inte ens utlänningar ska få kritisera deras situation sätter det fingret på hur stora problem det är med mänskliga rättigheter där”, säger riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP).

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

NYHETER

Att Saudiarabien stoppat Margot Wallström från att tala i Arabförbundet väcker starka känslor i den svenska politiken.

– Det bevisar att de som argumenterar för att ett militärt avtal med Saudi ska hjälpa mänskliga rättigheter har helt fel, säger Carl Schlyter (MP).

– Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas. Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen, säger Karin Enström (M) till TT.

I dag stod det klart att utrikesminister Margot Wallström (S) stoppades från att hålla tal på Arabförbundets möte i Kairo. Hon var inbjuden som hedersgäst av förbundets generalsekreterare.

Att hon stoppades förklarades av missnöje från Saudiarabien med att Sverige kritiserat landet för bristande demokrati och mänskliga rättigheter.

Nyheten väckte genast stor uppmärksamhet – i den svenska politiken. På twitter har Margot Wallströms tidigare kritik mot Saudiarabien i dag både hyllats och kritiserats.

Konflikt inom regeringen

Många kopplar ihop agerandet med det faktum att Sveriges militära samarbetsavtal med Saudiarabien ska omförhandlas eller sägas upp senast den 15 maj i år.

Miljöpartiets utrikespolitiska talesperson Valter Mutt kallar saudiernas agerande för unikt.

– Jag kan inte säga att jag i någorlunda modern tid har sett något liknande exempel, där en så hög företrädare för ett annat land stoppas med kort varsel. För mig blir det ännu tydligare att vi inte ska ha militära samarbetsavtal med den här typen av regimer som inte bara tystar sina egna medborgare utan även höga företrädare för andra länder.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter (MP) har länge varit starkt emot att Sverige ska förlänga det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien, som slöts 2005 och omförhandlades 2010.

Han menar att saudiernas agerande i dag sätter fingret på det som är fel.

– Om inte ens utlänningar ska få kritisera deras situation sätter det fingret på hur stora problem det är med mänskliga rättigheter där, säger han.

Inom regeringen finns i dag en konflikt i frågan. MP vill stoppa avtalet medan Socialdemokraterna är splittrade i två falanger, de som vill stoppa och de som liksom Stefan Löfven vill omförhandla.

Vad tror du här får för effekt inom regeringen?

– Jag har hela tiden trott att avtalet kommer att stoppas, så i den måtto får det ingen betydelse. Men däremot så blir det kanske lättare att argumentera om varför det behöver brytas, gentemot dem som varit tveksamma, säger Schlyter.

M lägger skulden på regeringen

SSU har tidigare krävt att det militära avtalet med Saudiarabien ska sägas upp. I en skriftlig kommentar säger t.f. ordföranden Ellinor Eriksson i dag:

– När metoden att tysta kritik används måste vi tala ännu högre och tydligare om mänskliga rättigheter och demokrati. Jag blir stärkt i min övertygelse att avtalet med diktaturen Saudiarabien måste avslutas.

Förra försvarsministern Karin Enström (M), i dag partiets utrikespolitiska talesperson, lägger ansvaret för Saudiarabiens agerande på den svenska regeringen.

– Det är allvarligt om Sveriges röst stoppas eller försvagas. Det finns en risk för att man bränner relationerna till länderna i regionen. Först fick Margot Wallström inte komma till Israel och nu stoppas hennes tal, säger hon till TT.

Hon slår fast att det är viktigt att Sverige ska kunna tala med alla, om man på allvar vill göra skillnad.

ARTIKELN HANDLAR OM