Ericsson varslar 2200 personer

Bolagets verksamhet i Katrineholm ska hel avvecklas

Telekomföretaget Ericsson varslar 2 200 anställda i Sverige.

Neddragningarna berör verksamheter i Stockholm, Katrineholm, Borås, Kumla, Göteborg, Linköping och Karlskrona.

– Det var ett tufft beslut, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Redan i november meddelade företaget att man sjösatt ett kostnads- och effektiviseringsprogram som nu går in i nästa fas, skriver Ericsson i sitt pressmeddelande. 3-4 miljarder skulle sparas.

I dag gick bolaget ut med chockbeskedet att 2 200 tjänster varslas i Sverige.

– Det är ett tufft beslut men gör att Ericsson fortsatt ska vara världsledande. Det är en del av förändringsarbetet som pågår inom Ericsson, säger Ericssons vd Hans Vestberg.

Läggs ner helt

Sammanlagt är det sju orter i Sverige som berörs; Stockholm 1 125 tjänster, Katrineholm 400, Borås 200, Göteborg 140, Kumla 130, Linköping 120 och Karlskrona 85. Verksamheten i Katrineholm vill Ericsson dessutom helt avveckla.

Varslet riktas särskilt in på företagets delar inom forskning och utveckling samt produktion.

– Det finns egentligen två anledningar till det som sker i dag. Den ena är en strukturförändring inom produktion och forskning och utveckling (FoU). Den andra är effektivitetsförbättringar. Vidare har vi reducerat antalet hårdvaru- och mjukvaruplattformar under en längre tid och vi har även ändrat arbetssätt inom FoU, säger Ericssons vd Hans Vestberg till TT.

Enligt Vestberg har bolaget förändrat sin produktportfölj. Ericsson ska gå från hårdvara till mjukvara.

– Det gör att vi kan förändra vårt arbetssätt både inom produktion och forskning och utveckling. Vi måste konstant jobba med effektivisering, säger han.

– Det är den takt vi har i transformeringen. Nu är det tuffa att det påverkar Sverige också.

”Ett hårt slag”

Att produktionen ska effektiviseras påverkar främst Katrineholm, där verksamheten läggs ned.

– Vi ska fortfarande ha en stor andel produktion intern men över tiden balansera med andra parter i större andel. Det ska bli lika mycket. För Sverige påverkas produktionen främst i Katrineholm där vi varslat om avveckling. Den fabriken producerar hårdvara och applikationer, säger Jan Frykhammar, vice vd.

Redan i år kommer neddragningar att påbörjas och det beräknas pågå in mot 2017. Besked till de anställda som berörs ska lämnas i juni.

Förhandlingar med facket har dock redan påbörjats.

– Det här är ett oerhört hårt slag för dem som arbetar på Ericsson och som lojalt arbetat för företagets utveckling. Det är också ett hårt slag mot alla berörda orterna och framför allt Katrineholm, skriver Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande, i ett pressmeddelande.

Beskedet från Ericsson kom två dagar efter att Sony Mobile varslat 1000 tjänster i Lund.

– Vi har sett fabrik efter fabrik läggas ner inom telekom och läkemedelsindustrin - som tidigare var svenska paradgrenar. Risken är att forskning och utveckling går samma väg om vi inte gör något och då har vi inte mycket kvar, skriver Ferbe.

Varslen och effektiviseringsarbetet inom Ericsson ska leda till besparingar på nio miljarder kronor med full effekt under 2017.

Publisert: