Tiotusentals drabbas av tågstrejken i Skåne

Publicerad 2014-06-01

Tåget på bilden har inte med olyckan att göra.
Tåget på bilden har inte med olyckan att göra.

Mellan 75 000 och 80 000 resenärer drabbas när tågstrejken i Sydsverige är ett faktum.

Enligt fackförbundet Seko står parterna lika långt ifrån varandra som tidigare.

Arbetsgivarorganisationen Almega lämnade inget bud på söndagskvällen. Därmed tas 300 tågförare och annan ombordpersonal i strejk under natten mot måndagen.

– Det är bara att beklaga att vi hamnar i ett läge där vi får strejk. Det är ju våra kunder som det blir jättestora problem för. Vi har någonstans mellan 75 000 och 80 000 kunder som åker Öresundståg varje dag. De kommer att prövas hårt under en sådan här strejk, säger Mikael Danielsson, affärsområdeschef på Veolia.

"Frågor helt olösta"

Tågstrejken får konsekvenser för passagerare som dagligen reser från Köpenhamn via Malmö till Göteborg, Växjö, Kalmar, Karlskrona, liksom resenärer med Snälltåget mellan Stockholm och Malmö.

– Vi är inte närmare varandra nu än när vi sade upp avtalet och varslade om konflikt. De frågorna vi har på agendan är helt olösta. Det innebär att vi inte kan skriva under något avtal i det här läget, så då får konflikten rulla i gång, säger Janne Rudén, förbundsordförande på Seko.

Konflikten utlöstes av Veolias varsel om uppsägning av 250 tågvärdar. Dessa erbjuds att söka jobben igen, men enligt facket till betydligt sämre villkor.

Hur länge konflikten kommer att pågå vågar Rudén inte spekulera i.

– Vi får avvakta och se vad Almega kan tänkas komma med. Man kan väl förvänta sig kontakt, men när har jag ingen exakt tidtabell för.

"Omöjliga krav"

Veolia uppger att bolaget i stort är överens med facket om att så många som möjligt ska erbjudas heltidsanställningar.

– Men när vi kommer till protokollföring kommer det in en kravställning om att man vill villkora hur många timanställda som ska finnas i företaget, det är ett villkor som är direkt omöjligt, säger Danielsson.

Extrabussar sätts in

Danska DSB Øresund sätter in extra bussar på sträckan mellan Hyllie i Malmö och flygplatsen Kastrup. Därifrån kan resenärer ta tåget vidare till Köpenhamn.

Enligt DSB:s pressjour kommer bussarna att gå i skytteltrafik under måndagen. Det kommer troligtvis inte att gå att ta med cykel på bussen och resenärer uppmanas att vara ute i god tid och hålla koll på DSB:s hemsida för trafikinformation.

TT