Socialdemokraterna

S tappar – men SD går framåt

Av: 

Lisa Röstlund

Anette Holmqvist

NYHETER

S tappar – medan SD går framåt.

Stödet för Sverigedemokraterna är nu 16 procent, enligt nya Aftonbladet/Sverige tycker.

– Vi vill kunna vara ett regeringsalternativ, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Sverigedemokraterna fortsätter att öka och får ett rekordhögt stöd i månadens mätning från Aftonbladet/Sverige tycker och Inizio.

16 procent innebär en ökning på drygt tre procentenheter sedan riksdagsvalet i september.

– Deras frågor är viktiga för svenska folket, ser vi i våra mätningar. Så min tolkning är att deras uppgång är en underliggande opinion som ännu inte riktigt hanterats av de andra politikerna, säger Karin Nelsson, opinionsanalytiker på Inizio/Sverige tycker.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof:

– Jag tycker det är jätteglädjande att vi går framåt. Det visar att vi lyckats etablera oss, vilket har varit planen hela tiden.

Vill behålla väljare

Enligt Jomshof inriktar sig partiet nu på att behålla de väljare man attraherat, genom att bredda politiken utanför invandringsfrågorna.

– Vi vill kunna vara ett regeringsalternativ. Vi vill visa att vi är ett parti för alla svenskar oavsett ålder, kön och var i landet man bor.

Tror ni verkligen att ni kan vara ett parti för alla?

– Jag tror inte något parti, inte ens S eller M, kan vara ett parti för alla. Men jag tror att det finns en rimlig chans att vi kan utmana Moderaterna som andra största parti.

Socialdemokraterna tappar 1,4 procentenheter sedan förra månaden. Mätningen är gjord under samma tid som saudidebatten rasade som värst.

– Det är klart att saudidebatten spelar in, särskilt i kombination med att regeringen tvingas regera på Alliansens budget. Socialdemokraterna nådde sin "all time high" sedan valet direkt efter decemberöverenskommelsen. Då hade de 33 procent. På två månader har de sjunkit till 28,8, alltså fyra procentenheter, säger Karin Nelsson.

Politiken ska vända trenden

Enligt Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är det politiken som ska vända trenden. Hon menar att partiet måste börja "leverera breda reformer för utbildning och jobb".

– Det gick vi till val på och det kommer vi att presentera i vårbudgeten. Det tror jag kommer märkas i kommande mätningar.

M, KD och FP ligger i princip stilla sedan förra månaden – vilket innebär att Folkpartiet ända sedan december ligger under fyraprocentsspärren.

Partisekreteraren Maria Arnholm berättar hur FP ska återvinna väljarnas förtroende:

– Vi måste göra oss relevanta i människors vardag och bli en stark och tydlig opposition mot regeringen.

Vänsterpartiet visar en uppåtgående trend. Enligt Karin Nelsson kan en del av det förklaras av S tapp, eftersom missnöjda Socialdemokrater tenderar att vända västerut i stället för över blockgränsen.

– Eftersom S och MP sitter i regering och styr med Alliansens budget är det lätt att sympatisera med V som står lite utanför i stället. Rödgröna väljare kan ju vilja ha lite mer av vänsterpolitik, säger hon.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Socialdemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Politik

Alliansen