Uppgifter: Putin beordrade övning i morse

1 av 3
NYHETER

Vladimir Putin är ryktenas man efter att ha varit borta från offentligheten sen den 5 mars.

I dag har han ett inbokat möte i S:t Petersburg och enligt många är det hans sista chans att visa sig innan situationen blir allvarlig.

Nu uppges presidenten ha beordrat en militärövning – på måndagsmorgonen.

Vladimir Putin har inte setts till sedan den 5 mars och ryktena om att presidenten har blivit sjuk, avlidit eller plastikopererat sig avlöser varandra.

I dag har Putin ett inplanerat möte med Kirgizistans president i S:t Petersburg – enligt många bedömare är det hans sista chans att visa sig innan frånvaron blir ett verkligt problem för Ryssland.

Strax efter klockan 7 svensk tid landade regeringsplanet, som ofta används av Putin, i S:t Petersburg enligt Flightradar24. En dryg timme senare landade ytterligare ett regeringsplan på samma flygplats. Ännu finns dock ingen uppgift om att Putin ska ha setts vid flygplatsen.

Uppmanade till stridsberedskap

På måndagsmorgonen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu att Putin beordrat landets nordflotta att göra sig stridsberedda. Enligt nyhetsbyrån Reuters med anledning av extrainsatta militärövningar i Arktis.

I Nordflottan ingår 40 000 militärer, 41 stridsfartyg och 15 ubåtar, uppger Reuters.

Dokumentär om Ukrainakonflikten

I dagarna firar Ryssland ettårsdagen för annekteringen av Krim. Om Putin skulle utebli från firandet skulle det ses som ett definitivt tecken på att något inte står rätt till, hävdar många.

I går visades en dokumentär som behandlar spelet bakom kulisserna vid invasionen av Krim.

Den två och en halv timme långa dokumentären, som spelats in i förväg, sändes på den statliga tv-kanalen.

I filmen pratar Vladimir Putin om spelet bakom kulisserna när Ukrainas president Viktor Janukovytj tvingades fly till Ryssland för att undkomma protesterna i Kiev.

– För oss stod det klart att det fanns planer, inte bara att gripa honom, utan att döda honom, säger Putin i dokumentären.

Var beredd att sätta in kärnvapen

Enligt Putin ledde de våldsamma demonstrationerna i Kiev till beslutet att gå in med styrkor på Krimhalvön.

– Jag talade med några kolleger och sa att "det här är vårt historiska territorium och ryssarna där är i fara, vi kan inte överge dem", säger Putin i dokumentären enligt New York Times.

Osäkerheten kring hur omvärlden skulle reagera på annekteringen ledde till att den ryske presidenten gjorde sig redo för att sätta in kärnvapen.

– Vi var beredda på det, säger han i dokumentären.

ARTIKELN HANDLAR OM