Tiggarens fina gest mot Richard, 22: "Jag blev riktigt glad"

Kunde inte tro att det var samma person

När Richard Halabi var på väg från taxin knackade någon på hans axel. Sedan förstod han att han varit med om "det mest otippade någonsin".

För 2-3 månader sedan gick Richard Halabi, 22, förbi Göta Lejon i Stockholm och såg samma tiggare som brukar sitta där. Han låg och sov, men Richard la en tjugolapp i hans kopp.

På söndagen klev han ur en taxi vid samma plats. När han tagit upp en sedelbunt för att betala chauffören tappade han två hundralappar på marken. Men på väg från taxin kom någon fram och knackade på Richards axel.

Där stod samma tiggare – med Richards två hundralappar i handen.

– Jag blev riktigt glad över att se att det var samma person, säger Richard till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag blev ännu mer nöjd över att jag gett honom de 20 kronor som jag först gav då jag fick reda på att han var en ärlig person.

Tycker många har en skev syn på tiggare

När han gett mannen en av hundralapparna berättade han att han tidigare lagt pengar i hans kopp. Svaret fick Richard att bli ännu gladare.

"Han sa: 'Var det du? Du ska veta att det aldrig händer och det första jag gjorde var att äta frukost", skriver Richard i ett Facebookinlägg om händelsen.

Han tycker att många har en skev syn på tiggare idag.

– Jag jobbar i stan där det rör sig en del tiggare och jag har sett många gånger att folk ger en ond blick eller inte ger någon respons alls. Ibland händer det att jag ser några ge pengar, dock sällan.

"Sjukt vilken skillnad det kan göra"

Richard tycker att fler i alla fall borde försöka visa lite respekt.

– Jag försöker att ge åtminstone en "tyvärr, jag har inga småpengar på mig"- blick om jag möter en tiggarens blick. Det är det minsta man kan göra för att inte förvärra deras situation ännu mer, säger han.

Han hoppas att fler ska förstå vad en liten peng kan betyda.

"20 kronor är inte mycket för någon men sjukt vilken skillnad det kan göra om en person minns det 2-3 månader senare", skriver han på Facebook.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN