Orolig natt vid Mannen

NYHETER

Norska berget Mannen fortsätter att röra på sig.

De elva boende i området har evakuerats igen.

– Geologerna har haft en orolig natt, och det hade fjället också, säger geologen Lars Harald Blikra.

1 av 2 | Foto: Bøe, Torstein / TT

Norska berget Mannen i Rauma kommun, cirka 25 mil sydväst om Trondheim, skakar igen och rasrisken är återigen uppe på extrem nivå. Natten mot måndagen registrerades elva ras, enligt VG.

Fjällområdet Veslemannen, som Mannen egentligen heter, har aldrig rört på sig så mycket som nu. För knappa två veckor sedan rörde sig berget 15 centimeter per dygn, vilket var rekord då.

Nu handlar det om 25 till 35 centimeter per dygn i de mest instabila delarna av berget. Dessutom har det börja röra sig i de mer stabila delarna.

– Geologerna som följer situationen har haft en orolig natt, och det har fjället också haft, säger Lars Harald Blikra, chefsgeolog vid norska vatten- och energimyndigheten NVE till VG.

”Ohållbar situation”

I samband med ett oväder i början av oktober försökte myndigheterna att provocera fram ett ras i Mannen genom att pumpa in stora mängder vatten i sprickorna.

Man hade då hoppats att kunna ha mer kontroll över skeendet. Men det blev aldrig något ras och när berget faktiskt kommer att rasa är oklart.

– Vi har lärt oss att man inte kan veta något om berget. Det går sin gång, allt är upp till naturen, säger Lars Olav Hustad, ledande politiker i Rauma kommun, till VG.

De elva boende i området evakuerades igen under söndagen.

– Det är en ohållbar situation för de som bor där, säger Hustad.

Det var 2014 som boende fick evakueras första gången.

Det här är berget Mannen 00:46
ARTIKELN HANDLAR OM

Trondheim