Folkomröstningen i Katalonien

Spanien: ”Tydligt att Puigdemont inte har svarat på frågan”

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

I ett brev till den spanska premiärministern svarar Carles Puigdemont varken ja eller nej på frågan om Katalonien har utropat sig självständigt.

Istället kräver han att påtryckningarna på det katalanska folket ska upphöra och vill förhandla med regeringen inom de kommande två månaderna.

– Regeringen beklagar att den katalanska presidenten inte har svarat på regeringens fråga. Det vi ber om är tydlighet, säger vicepresident Soraya Saenz de Santamaria.

Den spanska regeringen kräver ett tydligt svar från Kataloniens regionpresident om han utropat regionen självständig eller inte. Senast klockan tio, idag måndag, vill Madrid ha svar. Säger Carles Puigdemont att han utropat en självständig stat kan Spanien komma att frånta Katalonien självbestämmandet och upplösa regionparlamentet.

Regionpresidenten Carles Puigdemonts svar har förvirrat regeringen som ställt en formell fråga om vad hans avsikter för Kataloniens framtid faktiskt är. Den styrande koalitionen i Katalonien har sagt att de kommer att gå vidare med självständighetskraven i och med att 90 procent av de katalaner som röstade om regionen skulle bli självständig eller inte svarade ja på den frågan.

Carles Puigdemont har enligt spanska tidningen El País förberett en ”utförlig text” för att förtydliga sitt uttalande från i tisdags. Få tror att det blir ett ja eller nej på frågan från regeringen, snarare kommer han fortsätta försöka få regeringen och premiärministern Mariano Rajoy att förhandla.

Vill ha en uppriktig dialog och förhandlingar

Under måndagsmorgonen har Carles Puigdemont svarat premiärminister Mariano Rajoy i ett brev rapporterar El País. Och svaret är varken ja eller nej på frågan om han begärt Katalonien självständigt. I brevet skriver han att han kräver ett slut på påtryckningarna mot det katalanska folket och vill ha ett möte för att komma överens. Han vill att dialogen mellan Spanien och Katalonien ska ske inom de kommande två månaderna.

I det fyra sidor långa brevet skriver Puigdemont att han vill ha en ”uppriktig dialog” med regeringen och att han vill träffas för förhandlingar ”så snart som möjligt”.

”Med mitt brev vill jag bidra med det slags svar som majoriteten av samhället och Europa hoppas på, det finns inget annat sätt att lösa konflikter på än dialog och förhandlingar. Därför blev jag förvånad över regeringens brev den 11 oktober där man meddelade sin vilja att genomföra artikel 155 i konstitutionen för att dra tillbaka Kataloniens självbestämmande”, skriver Puigdemont.

Tidsfristen förlängs till torsdag

paniens utrikesminister Alfonso Dastits kommenterade Puigdemonts besked under ett möte med andra europeiska utrikesministrar i Luxembourg under måndagen.

– Det är tydligt att Puigdemont inte har svarat, han har inte varit tydlig, som vi har bett honom att vara. Jag tycker inte att brevet är ett tillräckligt svar på den formella frågan, säger Dastis enligt nyhetsbyrån AFP.

Den spanska regeringen förlänger nu tidsfristen till torsdag klockan tio. Då vill man ha ett klarare besked än det som nu presenterades.

– Regeringen beklagar att den katalanska presidenten inte har svarat på regeringens fråga. Det vi ber om är tydlighet, säger vicepresident Soraya Saenz de Santamaria på en presskonferens under måndagen, enligt El País.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Madrid: Katalonien ska ha svarat på måndag

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Spanien

Mariano Rajoy