Här är det giftiga slammets offer

Redan 1998 avslöjade Aftonbladet den svenska giftskandalen i Chile.

Nu pågår rättegången mellan gruvjätten Boliden och Arica Victims, som företräder offren.

Här är några av de drabbade chilenska medborgarna.

Den amerikanska fotografen och författaren Tatyana Schmid har i en studie dokumenterat de drabbade och deras skador.

Halten arsenik i bland annat urinen visar omfattningen av giftskandalen i Arica. Schmid ville i sin studie ”More than a number” visa hur skadade de drabbade faktiskt är. Studien åberopades av Arica Victims ombud under den första rättegångsdagen i Skellefteå tingsrätt i förrgår.

En av de drabbade är 53-åriga Matilde Mamani Villafán. Hon vittnar om hur det giftiga dammet blåste in i hennes bostad varje dag och hur hon fick tillbringa många timmar med att försöka städa bort det livsfarliga avfallet. Matilde insjuknande ett år efter att hon flyttat in i det drabbade området.

Förlorade tre barn

Hon lider av kronisk leversjukdom, diabetes och lungcancer. Hon fick ett sent missfall vid sju månader. Och tre av hennes barn har dött i väldigt tidig ålder. Två dog när de bara var några dagar gamla och ett av barnen dog strax innan det skulle fylla två år.

Även Matildes man har drabbats av skador orsakade av giftet. Han har svårt att gå och har fått problem med minnet.

Roxana Guarache är 34 år och lever med sina barn i Arica. Dottern Nataly var, när Tatyana Schmid intervjuade familjen, 15 år gammal och hade drabbats av flera mycket allvarliga hjärtfel. Hon har varit tvungen att genomgå svåra operationer. Nataly kan inte utöva sport eller gå ut med vänner på grund av sitt hjärtfel. Hon drömmer om att vara som sina jämnåriga.

Roxana själv har haft cancer, men blev frisk efter en operation. Däremot dog hennes man till följd av samma sjukdom.

– Han fick det när han bara var 33, han hade varit frisk hela sitt liv men dog bara 29 dagar efter att han fått diagnosen, berättar Roxana för Schmid.

Kronisk huvudvärk

Elvis Rojas Rojas, 26, lider av svåra och kroniska njurproblem så att han får njursten minst en gång om året. Han har väldigt högt blodtryck. Dessutom har han mycket huvudvärk. Elvis mamma Grimalinda har liksom många andra i Arica haft cancer och lider nu av kronisk huvudvärk, som sin son.

– Jag hade en dröm om ett hus och ett hem, jag kunde aldrig föreställa mig att drömmen om ett eget hem skulle visa sig leda till det här, säger Grimalinda.

En sjuttonårig syster till Elvis har haft reumatism sen hon var liten, lider av blodbrist och har börjat förlora synen.

Familjen Rojas Rojas har levt i det nedsmittade området i 20 år.

Publisert: