Finsk polis jagar misstänkt terrorist – beskrivs som ”mycket farlig”

Av: Anders Johansson, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Finsk polis jagar en 23-årig man som misstänks ha kopplingar till terrordådet i Åbo.

Enligt uppgifter till Aftonbladet beskrivs mannen som ”mycket farlig” och svensk polis ska vara informerad om honom.

– Det är honom vi fokuserar på i utredningen just nu, säger Olli Töyräs, utredningsledare hos den finska polisen, till Aftonbladet.

1 av 7 | Foto: TT
Den misstänkta gärningsmannen omhändertogs av den finska polisen

Det var den 18 augusti som en knivbeväpnad man gick till attack i centrala Åbo, kring Salutorget och Trätorget. Två kvinnor knivhöggs till döds innan gärningsmannen sköts och greps av polis.

Den gripne misstänkte terroristen Abderrahman Bouanane , 22, ljög inledningsvis om sina personuppgifter, men hans identitet kunde för några dagar sedan fastställas med hjälp av internationellt samarbete.

Polisjakt efter 23-åringen

Utöver den misstänkte mördaren har den finska polisen gripit ytterligare flera personer, men de flesta har släppts, två av dem så sent som i går.

Just nu sitter, utöver Bouanane, en annan man häktad, misstänkt för delaktighet i terrordådet.

Aftonbladet kan nu avslöja att den finska polisen och säkerhetstjänsten i dagsläget fokuserar sitt spaningsarbete på ännu en man, som man misstänker har kopplingar till terrorattacken.

Det handlar om en 23-årig finsk medborgare. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska svensk polis ska vara informerad om honom. Bland annat med anledning av att flera personer i mannens närhet ska ha sökt asyl i Sverige innan de hamnade i Finland.

– Vi är intresserade av att få tag i honom, men vi har anledning att tro att han inte finns i Finland längre, utan någonstans i Europa eller till och med utanför Europa, säger Olli Töyräs, utredningsledare hos den finska polisen.

Källor: ”Mycket farlig”

Finsk polis misstänker att 23-åringen hjälpt Abderrahman Bouanane i planeringen av terrordådet.

Enligt Aftonbladets källor beskrivs den efterlyste mannen som ”mycket farlig”.

Utredningsledare Olli Töyräs vill inte kommentera den uppgiften.

– I nuläget har vi bedömt att det kan skada vår utredning om vi går ut med hans personuppgifter och mer detaljer kring honom och hans person, säger han.

Mannen finns inte i det svenska migrationsverkets system, enligt myndighetens presstjänst.

Säpo: ”Inga kommentarer”

Den svenska säkerhetspolisen vill inte kommentera den efterlyste terroristen, men uppger att man har ett samarbete med sina finska kollegor.

– Det är väldigt svårt att kommentera enskilda ärenden, men rent generellt har vi ett jättenära samarbete med säkerhetstjänsterna i Norden, säger Sofia Hellqvist, pressansvarig på Säpo.

Polisen i Finland har fått in flera iakttagelser, bilder och videor från ögonvittnen till terrordådet.

Man är emellertid fortfarande intresserad av information. Material tas emot på WhatsApp-numret 046-5342316.

Publicerad:

LÄS VIDARE