Nyheter

Bilderna som avslöjar skräckdrogens ansikte

Av: 

Leonel Marjavaara

NYHETER

Söndertrasad hud och ruttna munhålor. Det är några av effekterna av metamfetamin, skräckdrogen som sedan 90-talet vunnit allt mer mark i USA.

Polisen i Oregon har under åtta års tid sammanställt före- och efterbilder. Här är det skrämmande resultatet.

Rehabs.com har sammanställt en video av fotona som visar vilken nedbrytande drog metamfetamin är. På bara några år har många av offren blivit skuggor av sina forna jag.

Kryp under huden och "meth mouth"

Gemensamt för alla bilder är söndersliten hud, många gånger orsakat av missbrukarnas egna naglar vid den vanliga hallucinationen att insekter kryper innanför huden.

En annan vanlig effekt är så kallad "meth mouth" – förruttnelse av tandkött och tänder på grund av syrorna som bildas när salivproduktionen avtar. Andra bidragande faktorer till "meth mouth" är ökad konsumtion av sötsaker i kombination med utebliven skötsel av munhygienen.

Adresserar inkörsporten

Videon heter "From drugs to mugs" och kommer att visas på skolorna i USA, ett land som brottas med ökande metamfetaminmissbruk. Samtidigt som den "mjukare" drogen cannabis anses okej att testa som ung och nyfiken.

– Alla experimenterar i skolan och på universitet. Det jag vill visa ungdomarna är att samtliga på dessa bilder började med cannabis. De kastade sig inte huvudstupa på heroin direkt, säger initiativtagaren Bret King, vice sheriff i Multnomah, Oregon, till Daily Mail.

– Jag vill be studenterna att titta på de här bilderna och tänka på vilka val de gör i livet, annars kan de bli personerna i videon.

Nått populärkulturen

2008 slog drogen igenom i populärkulturen då kritikerrosade Breaking Bad hade premiär. Tv-serien, vars femte och sista säsong fortsätter nästa år, handlar om en cancersjuk kemilärare (Bryan Cranston) som börjar framställa metamfetamin för att försörja sin familj.

ANNONS EXTERN LÄNK

Upp till 700 kr rabatt på dina två första leveranser av matkassar från Middagsfrid!

Middagsfrid

Publisert: