Rekordökning för SD i stormätning

avAnette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein, Josefin Westin

Sverigedemokraterna fortsätter att öka i opinionen – trots järnrörsskandalen.

I SCB:s stora partisympatiundersökning som publiceras idag får partiet 7,9 procent - den högsta siffran någonsin.

Partiet plockar väljare framförallt från Moderaterna sedan valet 2010.

Foto: Jimmie Åkesson, SD.

Sverigedemokraterna får sin högsta siffra någonsin i den stora mätningen från SCB, Statistiska Centralbyrån. 7,9 procent av väljarna skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Det är en ökning med 2,5 procentenheter sedan i maj i år. 76 procent av intervjuerna är gjorda före järnrörsskandalen.

"Följer trenden"

– Det är naturligtvis mycket glädjande och visar att vårt arbete i riksdagen ingett förtroende hos väljarna, säger partiledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

Han påpekar vidare att uppgången var väntad.

– Denna ökning följer ju trenden för vad tidigare mätningar indikerat så jag är inte förvånad, men samtidigt väldigt glad.

Sedan valet 2010 plockar man röster framförallt från Moderaterna, 1,2 procentenheter. Men sedan mätningen i maj har man också tagit väljare från Socialdemokraterna.

SCB genomför partisympatiundersökningen varje maj och november sedan 1972 för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i Sverige.

Undersökningen är den största i sitt slag då 9 000 personer tillfrågas vid varje tillfälle.

S tappar kraftigt

Undersökningen visar att Socialdemokraterna backar. Partiet får 34,8 vilket är en tillbakagång på 2,5 procentenheter sedan i maj.

De rödgröna har ett fortsatt övertag med 49,1 procent av väljarna bakom sig jämfört med alliansens 41,8. Ingen av blocken skulle alltså få egen majoritet om det vore val i dag.

Dessutom skulle kd åka ur riksdagen med 3, 8 procent av väljarna bakom sig. 

I maj hade de rödgröna egen majoritet och samlade 51,2 procent.

Undersökningen från i maj i år presenterades i början av juni och visade att 37,5 procent av de tillfrågade skulle då hade valt Socialdemokraterna. Direkt började man i media prata om Löfven-effekten. Partiet fick sina bästa siffror sedan 2008 och troddes bero på att Stefan Löfven tillträtt som S-ledare.

Kristdemokraterna åkte ut

I maj-mätningen fick SD 5,4 procent. I alla de senaste opinionsmätningarna som tagits fram av olika institut har partiet fått mycket högre siffra än så och legat i genomsnitt på 9.1 procent.

Moderaterna minskade rejält i maj-mätningen från 33,4 procent till 28,6 procent. Ett riksdagsval i maj hade gett regeringspartierna, Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, 42,5 procent.

Kristdemokraterna skulle ha hamnat under riksdagsgränsen med sina 3,7 procent.

ARTIKELN HANDLAR OM