Därför blir du varm om örat av mobilen

NYHETER

Nu vill den norska myndigheten Post- og teletilsynet slå hål på alla myter kring strålning från mobiltelefoner.

I sin nya broschyr berättar de bland annat om varför du blir varm om örat när du pratar i din nalle.

Det cirkulerar många myter om strålning från mobiltelefoner. Nu har den norska myndigheten Post- og teletilsynet tagit fram en broschyr för att berätta sanningen om strålning från mobilmaster och telefoner, skriver norska VG.

– Blir du varm på örat när du använder mobilen kommer det inte från strålning, men av värmen från batteriet och elektroniken i telefonen, står det i broschyren.

Ger ifrån sig mest strålning

Trots att det inte är strålningen som får ditt öra att hetta till är just mobiltelefonen den källa som utsätter oss för mest strålning av all elektronisk kommunikation i vår vardag, enligt den norska myndigheten.

Men det finns enkla knep för att minska exponeringen. Använd headset när du pratar i telefonen eller skicka sms i stället för att prata med mobilen intill örat. Det är även bra att vara nära en mobilmast när du pratar eftersom telefonen skickar ut mindre strålning när du har bra täckning.

Inte farligt vara nära mast

Att det skulle vara farligt att vara nära en mobilmast är en annan myt som Post- og teletilsynet nu försöker slå hål på.

– Först när du är närmare än 2-5 meter, på samma höjd och direkt framför en sådan antenn, kan du bli utsatt för värden som är högre än gränsvärdena, förklarar myndigheten i broschyren.