Bränder efter blixtnedslag

1 av 4
NYHETER

Flera bränder och strömavbrott uppstod på söndagen till följd av ett kraftigt åskoväder som drog in över östra Svealand.

– Vi kan vänta oss rejält med åska och kraftigt med nederbörd, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Under söndagen har åskovädret orsakat bränder och strömavbrott på flera platser i landet. I Västerås slog blixten ner i ett hus och i Skinnskatteberg började en sommarstuga att brinna, skriver vlt.se. Det finns ännu inga rapporter om personskador.

Tidigare under morgonen slog blixten ner i en segelbåt utanför Vaxholm.

Radhus i brand

Åskovädret orsakar även strömavbrott och fjärrvärmeavbrott i Västerås.

I Mesta utanför Eskilstuna började en radhuslänga brinna. På vinden till två av längans fem lägenheter uppstod fullt utvecklad brand till följd av ett blixtnedslag. Branden var svårsläckt och två timmar efter blixtnedslaget steg kraftig rök från husens tak, skriver ekuriren.se.

Fortsatt ostadigt väder

– Det är en kallfront som sakta rör sig ner över östra Svealand och över Götaland. Kall luft i norr knuffar undan lite varmare luft i sönder, i krocken bildas åskoväder och kraftiga skurar, säger Eva Strandberg.

Åska och nederbörd kommer att hålla i sig under kvällen och natten. Enligt Eva Stranderg kommer det ostadiga vädret även att fortsätta under morgondagen.

– Framför allt Norrlandskusten, Östra Götaland, Öland och Gotland kan vänta sig åska i morgon, säger Strandberg.

”Var försiktig”

Eva Strandberg rekommenderar att vid åskoväder vara försiktig.

– Man ska vara försiktig med att vara på öppna fält, segla eller spela golf. Har man fasta väggtelefoner kan man dra ut dem, säger Eva Strandberg.

Det soliga vädret väntas komma tillbaka i större delen av landet i mitten av veckan.

– Just nu ser tisdagen lovande ut, förrutom lite skurar i Norrland blir det mest uppehåll i landet, säger Eva Strandberg.

Här kan du följa åskvädrets framfart genom Sverige.