MP:s språkrör attackerar regeringen: ’Smaklöst’

Publicerad 2012-12-30

Åsa Romson och Gustaf Fridolin anser att regeringen krattar manegen för Sverigedemokraterna

Regeringen krattar manegen för Sverigedemokraterna.

Det säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustaf Fridolin – som riktar skarp kritik mot Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund.

– Att skylla lite av arbetslösheten på invandring tycker jag både är osakligt och osmakligt, säger Romson till DN.

MP:s språkrör anklagar statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och vice statsminister Jan Björklund (FP) för vara ansvarslösa genom deras spridning av felaktiga påståenden om invandrare.

– Genom att skylla arbetslöshet och sjunkande skolresultat på invandring, helt utan stöd i statistiken, så krattar man manegen för partier som vill sätta människa mot människa. Det är ansvarslöst, säger Gustaf Fridolin till Dagens Nyheter.

”Osakligt av regeringen”

Trots att Miljöpartiet samarbetar med regeringen i migrationspolitiken för att stoppa SD:s inflytande riktar språkrören hård kritik mot Reinfeldt och Björklund. De anser att deras uttalanden förstärker den bild Sverigedemokraterna målar upp och kallar det osakligt att skylla arbetslöshet på invandrare, skriver DN.

I Aftonbladet/ United Minds senaste väljarundersökning är SD Sveriges tredje största parti och Gustaf Fridolin menar att vilket parti som har den platsen efter nästa val blir avgörande för migrationsdebatten i Sverige.

”Regeringen beroende av stöd”

Språkrören oroas över utvecklingen och räds att regeringen i framtiden kan komma att samarbeta med Sverigedemokraterna om partiets opinionssiffror fortsätter stiga.

– Det är klart att man är orolig för det när SD börjar bli behandlat som ett vanligt parti. Det är en minoritetsregering och de är beroende av stöd, säger Romson.

Profilera sig mot SD

Miljöpartiets språkrör har båda varit föräldralediga sedan början av november men när Gustaf Fridolin är tillbaka i arbete från årskiftet vill han profilera MP som en motpol till Sverigedemokraterna i kampen om att bli landets tredje största parti, skriver DN.