Rekordtemperaturer i Europa

1 av 7 | Foto: SCANPIX
VARMT VINTERBAD Ungdomar passar på att bada i sjön Chiemsee i Bayern i södra Tyskland.

avOskar Forsberg

NYHETER

Under julhelgen har det varit extremväder i Europa.

I Ryssland har över hundra människor dött till följd av mycket sträng kyla, med temperaturer omkring minus 60 grader.

Samtidigt sattes det på julafton värmerekord i München med hela 20,7 plusgrader.

På tio dagar har kölden tagit 123 människors liv i Ryssland, rapporterar landets hälsomyndigheter.

I Moskva har det varit minus 30 grader och i Sibirien nästan minus 60 grader - det är tolv grader under säsongsgenomsnittet.

800 till sjukhus för köldskador

Men kallfronten verkar nu successivt försvinna. Under juldagen har temperaturen i Moskva stigit och senare i veckan förutspås den ryska huvudstaden få nollgradigt, uppger TT.

I sin rapport över följderna sade ryska sjukvårdskällor på tisdagen att omkring 800 personer tagits in på sjukhus för köldskador varav över 200 bara det senaste dygnet.

Även grannländer drabbade

Extremkylan har också drabbat grannland till Ryssland. 83 personer uppges ha omkommit i Ukraina till följd av kylan, rapporterar VG.

Men medan det har varit betydligt kallare än vanligt för årstiden i Ryssland så har det varit helt annorlunda på flera andra ställen.

I den tyska staden München slogs det värmerekord på julafton med hela 20,7 grader. Även från södra Frankrike och Italien rapporteras det om temperaturer på runt 20 grader.

Minus 38,4 i norra Norrland

I Sverige slogs det också rekord. I Kvikkjokk noterades 38,4 minusgrader i natt, vilket är ett nytt säsongslägsta. Och kylan kommer att fortsätta att hålla sitt grepp om Norra Norrland på juldagen.

– Temperaturerna ligger kvar på under 20 grader i hela Norrbottens län. Men det kommer att mildras litegrann under dagen, men vi ligger fortfarande på 30-35 minusgrader i lokala delar av området och fjällen, säger Emil Björck, meteorolog på SMHI