Publicerad:
Uppdaterad:

Nazisoldater använde droger

Av: Anders Clark

Publicerad:
Uppdaterad:

Gick på metamfetamin i sex år

1 av 2
Adolf Hitler.

Nazityskland experimenterade med partydroger.

Soldaters brev hem avslöjar hemligheten bakom tyska krigsmaktens blixtkrig:

200 miljoner tabletter metamfetamin.

Soldaterna kallade det "stridsvagnschoklad".

Brittiska medier rapporterade om fiendens "mirakelpiller".

Till och med Führern tog drogen som delades ut av nazisternas krigsmakt under namnet pervitin – en variant på metamfetamin.

– Blixtkriget drevs av amfetamin. Idén var att förvandla vanliga soldater, sjömän och flygare till robotar kapabla till övermänskliga bedrifter, säger en farmakolog till Daily mail.

Under krigets sex år ska Nazityskland ha tillverkat mer än 200 miljoner tabletter till krigsmakten. Tabletterna var tänkta att hålla uppe orken hos soldaterna.

Drogens militära användningsområden upptäcktes av Otto Ranke, doktor vid Berlins militärmedicinska akademi. Han upptäckte att pervitin gav ökat självförtroende och medvetande.

Stora doser

På östfronten där Tyskland stred mot Sovjetunionen togs drogen i stora doser. En grupp på 500 soldater ska ha omringats av Röda armén i januari 1942 och försökt marschera i minus 30 grader.

– Jag beslutade att ge dem pervitin när de började lägga sig ner i snön och ville dö. Efter en halvtimme började de spontant rapportera att de mådde bättre, berättar en sjukofficer.

Men verkligheten för en brukare av metamfetamin är inte alltid så trevlig. Många soldater led av depression och hallucinationer. Vissa dog av hjärtproblem eller sköt sig till och med.

I maj 1940 skrev soldaten och sedermera nobelprisvinnaren i litteratur Heinrich Böll ett brev hem från fronten. Han var utmattad av kriget och kände sig "kall och apatisk":

"Kanske kan ni få tag i lite mer pervitin till mitt förråd?", skrev Böll och berättade om hur ett enda piller hade samma effekt som flera liter starkt kaffe.

Dessutom: drogen tog bort all oro och i några timmar kände sig Böll lycklig.

Forskade i lägren

Nazisterna forskade på ett antal droger som senare skulle leta sig in i västvärldens nattliv. Efterforskningar från tyska läkarförbundet har uppdagat ett nazistiskt drogprogram där en kokainbaserad drog testades på fångar i Sachsenhausens koncentrationsläger.

Drogen kallades D-IX och gavs till fångar som sedan tvingades marchera tiotals mil utan vila.

– Det var Hitlers sista hemliga vapen för att vinna ett krig han redan förlorat för länge sedan, sa kriminologen Wolf Kemper, författare till boken "Nazis on speed" (övers. "Nazister på amfetamin").

Men drogen hann aldrig delas ut till soldaterna innan de allierade påbörjade sin stora motoffensiv.

Publicerad:
Publicerad: