MP redo att bryta regeringssamarbetet

avVictor Lindbom

NYHETER

Gustav Fridolin: ”Finns inget samarbete längre”

Foto: BJÖRN LINDAHL
Fridolin (MP).

Miljöpartiet hotar att dra sig ur det migrationspolitiska samarbetet med regeringen.

Anledningen är polisens jakt på papperslösa och att regeringen inte vill ändra innebörden i ”särskilt ömmande omständigheter”, rapporterar Dagens Nyheter.

Efter riksdagsvalet 2010 slöts en migrationspolitisk överenskommelse mellan regeringen och Miljöpartiet. Syftet var att minimera Sverigedemokraternas inflytande på området.

Men den senaste tiden har sprickan mellan MP och regeringen i migrationsfrågorna blivit allt större.

MP har bland annat protesterat mot polisens jakt på papperslösa i Stockholms tunnelbana.

Migrationsminister Tobias Billströms (M) uttalanden om en restriktivare flyktingpolitik har också fått Miljöpartiet att se rött.

Kallade till krismöte

I går kväll kallade Miljöpartiet partistyrelsen och riksdagsgruppen till ett krismöte. Enligt DN var det främsta skälet att Tobias Billström sagt att regeringen inte tänker tillmötesgå MP:s krav på att ändra innebörden i begreppet "särskilt ömmande omständigheter" för att få stanna i Sverige.

Efter mötet stod det klart att Miljöpartiet överväger att bryta den migrationspolitiska överenskommelsen.

– Är det så att regeringen inte är beredd att genomföra den förändring som vi varit överens om att göra, så finns det inget samarbete längre. Eftersom det är vad regeringen kommunicerat i dag (läs: under onsdagen) – ja, då finns det inget samarbete längre, säger Gustav Fridolin, språkrör i Miljöpartiet, till DN.

Om inte Fredrik Reinfeldt kommer med ett annat besked under torsdagen än det som Billström redan har gett tänker MP bryta överenskommelsen, skriver DN.