’Nordkorea kan ha ny sorts atombomb’

Publicerad 2013-04-01

Nu växer misstankarna om att Nordkorea har en ny form av kärnvapen.

Hemlighetsmakeriet kring senaste sprängningen kan vara ett tecken på högutvecklade laddningar.

Nordkorea genomförde sin senaste provsprängning i februari. Sedan dess har landet trappat upp sin krigiska retorik gentemot omvärlden. Nu växer misstankarna om att självförtroendet bottnar i mer avancerade kärnvapen.

– Det finns väldigt lite information, vilket indikerar att nordkoreanerna är duktiga på att dölja det, säger en källa till The Washington Post.

Höganrikat uran

Nordkoreas tidigare laddningar har framställts utifrån plutonium, vilket är modellen för de flesta kärnvapenprogram i sin vagga. Nu oroas såväl amerikanska regeringstjänstemän som oberoende experter för att landet lyckats framställa kärnvapen utifrån höganrikat uran, enligt tidningen.

Anledningen är att Nordkorea ivrigt sopade undan spåren efter sprängningen.

– Alla länder som utför kärnvapentest jobbar hårt för att dölja det, säger en amerikansk regeringstjänsteman med insyn i hemlighetsstämplat material.

Seismologiska mätningar visar att februarisprängningen, som utfördes under ett berg nära gränsen till Kina, uppmätte nästan samma styrka som Hiroshimabomben 1945.

Samarbetar med Iran

USA har tidigare uttryckt oro över att Nordkorea samarbetar med Iran. Så sent som i september förra åter träffades de båda länderna under en officiell ceremoni och lovade att utbyta tekniska idéer och lösningar.

Detta sågs som särskilt oroväckande bland annat eftersom Irans chef för kärnkraftsutveckling, Fereydoun Abbasi, närvarade.