De reser för egna pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Så vill Madde och Chris slippa kritik för smekmånaden

1 av 5
Tvingas lätta på plånboken Chris och Madeleine tänker inte göra om Victorias och Daniels misstag. De lät sig bjudas av miljardären Bertil Hult – och blev anmälda för mutbrott.

Hit åker Madeleine och Chris på sin bröllopsresa – enligt experterna.

Aftonbladet har kartlagt parets smekmånadsplaner.

– De kommer göra allt för att undvika mutbrotts­anmälningar som drabbade Victoria och Daniel, säger Roger Lundgren, hovexpert och chefredaktör för Kungliga Magasinet.

Om knappt två månader kommer prinsessan Madeleine och finansmannen Chris O’Neill åka i väg på sin smekmånad.

Just nu pågår förberedelserna inför bröllopsresan – och paret gör allt för att resplanerna inte ska läcka ut.

– Madeleine är väldigt mån om sitt privatliv. Så det är bara den innersta kretsen som känner till detaljerna, säger Roger Lundgren.

Enligt honom har Madeleine dragit en hel del lärdomar av kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllopsresa.

Victoria polisanmäld

På natten den 19 juni 2010 smet kronprinsessparet ut från sin egen bröllopsfest på Slottet. Utanför stod en mörk bil som körde Victoria och Daniel till Arlanda. Där väntade miljardären Bertil Hults privata Dassault ­Falcon, värderad till cirka en kvarts miljard kronor.

Medan festen fortfarande pågick lyfte Victoria och D­aniel mot Söderhavet och Bertil Hults 53 meter långa lyxyacht.

Under Victorias och Daniels smekmånad – som pågick i en och en halv månad – hann paret även låna ­Bertil Hults miljonfastighet i skidorten Beaver Creek i Colorado

Men väl hemma kom bakslaget. Victoria och Daniel anmäldes för mutbrott.

Flera privatpersoner ­menade att Bertil Hult, som är ägare av en stor språk­resekoncern, på ett ”otillbörligt sätt genom gåvan utnyttjat och kan utnyttja bröllopet och bröllopsparet, exempelvis genom publika arrangemang”.

Men åklagaren valde att inte inleda någon förundersökning.

– Kronprinsessan har ärvt sin funktion och är inte med i den personkategori som omfattas av mutlagstiftningen, sa överåklagare Gunnar Stetler vid en presskonferens.

Öppnar egna börsen

Nu vill Madeleine och Chris undvika ett liknande efterspel. Paret kommer därför bekosta sin smekmånad med sina privata pengar, enligt uppgift till Aftonbladet.

– De kommer göra allt för att undvika mutbrottsanmälningar som drabbade Victoria och Daniel. Och både Madeleine och Chris har ju tillräckligt med pengar för att betala sin egen resa, säger Roger Lundgren.

På hovet vill man inte ­bekräfta uppgifterna.

– Jag kommenterar inte några detaljer kring prinsessans bröllopsresa, säger Bertil Ternert, hovets informationschef.

Avskild paradisö

Experterna är dock eniga om att Madeleine och Chris kommer förlägga sin smekmånad på en paradisö, så ­avskilt om möjligt.

– Madeleine är livrädd för att bli bevakad. Så mitt tips är att hon och Chris åker till Mauritius, där Tord Magnusson, som är gift med kungens syster, är generalkonsul. På så vis kan de hålla planeringen inom familjen, utan att riskera att något läcker ut, säger Jenny Alexandersson, författare och hovexpert på Aftonbladet.

Publicerad: