Nyheter

"Vill skapa förtvivlan"

Av: 

Ida Gustafsson

NYHETER

Högsbobornas oro om att kattplågaren ska börja ge sig på människor är obefogad menar experter.

– Huvudsyftet är inte att plåga djuren, utan att chockera och väcka anstöt, säger Sven Å. Christianson, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Han menar att personen som knivskär katterna i Högsbo lider av en psykisk störning. Och att katterna är lätthanterliga offer.

– På något sätt far den här personen illa och tillskriver det på den yttre omgivningen. Det har varit något som provocerat personen som väljer någon form av utagerade i form av katter, verkar finnas systematik angående det här, säger Sven Å. Christianson.

”Osannolikt”

Men att djurplågaren i Högsbo tar ut sin ilska mot människor är inte sannolikt, menar han:

– Jag tror inte att man ska befara eskalering, att personen ska ge sig på människor. Man gör det här för att väcka rädsla och anstöt. Och väcka förtvivlan hos djurägarna och andra i det här området, säger han.

Även Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, är inne på samma linje.

– Jag tror att det är ganska osannolikt, för att det är en annan sorts psykisk störning i så fall. Med den här typen av störning tror jag inte att man ska befara att människor blir drabbade.

”Finns förskräckliga historier”

Han menar att de oftast är yngre individer som plågar djur.

– Det stora antalet durplågerifall hittar du bland tonårspojkar där finns det dels finns någon sorts empatistörning men också en omognad. Det är ganska omfattande med medelstora pojkar som plågar djur och det finns förskräckliga historier mot katter och grodor. De flesta växer ur det här, men hos vissa utvecklas det till en psykisk störning, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: