Experten: Känslig information kan läcka ut

Regeringen, riksdagen och riksbankens hemsidor är under attack.

Nu finns risken att känslig information kan läcka ut.

– Risken för informationsläckage finns, säger Joakim von Braun, IT-expert-

Som Aftonbladet skrivit om i går och i dag har hackergrupen Anonymous attackerat flera svenska företag och myndigheter de senaste dagarna.

Nätverket, som jobbar för total informationsfrihet, har slagit ut eller stört svenska sajter som hämnd mot polisens razzia mot webhotellet PRQ som har kopplingar till The Pirate Bay och WikiLeaks.

Det blir trafikstockning

Gruppen förklarade i går i en video riktad till den svenska regeringen att fler attacker är på väg.

I kväll kom dem. Bland annat utsattes regeringen, riksdagen och Riksbankens hemsidor för överbelastningsattacker.

Det som sker vid en överbelastningsattack är att tusentals datorer samtidigt försöker ladda ner en fil eller bild från den sajten som man vill överbelasta.

Då blir systemet upptaget med att försöka hantera alla nerladdningar och vanliga människor kan inte få tillgång till sajten, säger Joakim von Braun, it- och datasäkerhetsexpert, som liknar attacken vid en trafikstockning på en bilväg. 

– Desto större fil desto större överbelastning, säger han.

Går att motverka attackerna

Joakim von Braun tycker att det är märkligt att attackerna lyckas så bra. Enligt von Braun finns det flera sätt att motverka överbelastningen, till exempel kan man till exempel hyra in mer bandbredd. 

– Sen finns det så klart möjlighet att det inte fungerar. Ju större attacken är desto svårare är den att bekämpa. 

Enligt Joakim von Braun finns det risk att känslig information kan ha läckt under kvällen.

Om IT-tekniker lagt ut sin hemsida på olika servrar för att kunna bemästra attacken kan de också, om de slarvat, ha öppnat fel dörr.

– Det går att jämföra att man öppnar tio olika dörrar för att alla ska få plats, men så råkar man i stället öppna dörren till kassavalvet. Risken för informationsläckage finns, särskilt när alla tekniker är stressade kan de missa grejer, säger han.

AftonbladetAftonbladet (@Aftonbladet) | Twitter

Aftonbladet

Publisert: