Europa på marsch

Stöveltrampen som ekar i hela Europa

Av: 

Peter Kadhammar

NYHETER

Extremhögern förenas från gata till parlament: Allt är invandrarnas fel

Europa är i kris och Europa marscherar.

Över hela kontinenten får högerpopulister allt större inflytande över debatten och politiken. Språken är olika men ropen desamma: Bort med utlänningarna, stoppa invandrarna, eliten har lurat oss, eliten ljuger.

Eliten, det är politiker, det är journalister i radio, TV, tidningar. Det är finansmän och företagare.

Europa marscherar och de marscherande pekar på eliten och invandrarna: Den ekonomiska krisen är deras fel, globaliseringens förvirring och röra är deras fel, att det gamla samhället inte längre finns är deras fel.

Marschen är inte likadan överallt. I Aten sprider svartklädda, muskelbyggande nynazister rädsla på gatorna. Men också en känsla av trygghet, för somliga.

I Köpenhamn är Dansk Folkeparti en viktig beståndsdel av den etablerade politiken.

Dansk Folkeparti är inte nazistiskt. Men det som förenar så olikartade partier som det danska och Gyllene gryning i Grekland är utpekandet av invandraren som hot och alla problems källa. Invandraren och "eliten".

De högerpopulistiska partierna förenas i enkla svar på komplicerade problem. De förenas i att peka ut någon grupp som skyldig: muslimer eller romer eller invandrare i största allmänhet.

Den påstått skyldige är alltid en minoritet, oftast ekonomiskt och socialt svagare än majoriteten och alltid lätt att identifiera. I ett fall påstås dock den utpekade minoriteten i hemlighet äga all makt. Det är judarna.

De högerpopulistiska partierna ser konspirationer hopkokade av eliten, riktade mot folket. Eliten, de däruppe, har lierat sig med de därnere, invandrarna, i en sammansvärjning mot den hederliga, strävsamma majoriteten.

De populistiska partierna säger att man inte längre får tala fritt. De framställer sig som de verkliga demokraterna, yttrandefrihetens försvarare.

Högerpopulisterna ser alltid sig själva som offer.

För första gången är högerpopulistiska partier representerade i parlamenten praktiskt taget över hela Europa.

Europa marscherar. Det kan vara gatans stöveltramp eller de välputsade skorna i parlamentet. Varningen för Den Andre förenar. Varningen för hotet utifrån. Nationen påstås vara i fara och måste sluta sig samman.

Vi vet inte vart marschen kommer att ta oss.

ANNONS

Shoppa Bianca Ingrossos nya kollektion på Gina Tricot

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa på marsch