Nyheter

Alliansens kris inför ödesmötet

Av: 

Anette Holmqvist

NYHETER

Lågt förtroende bland väljarna – så ska de lösa krisen

Här är bottensiffrorna som Alliansen knappast vill ha inför mötet i Maramö nästa vecka.

Regeringspartierna samlar i dag endast stöd av 39,6 procent av väljarna.

Inte sedan april förra året har gapet mellan blocken varit så stort, visar den senaste mätningen från Aftonbladet/United Minds.

Annie Lööf utanför föräldrarhemmet i Maramö utanför Värnamo. Här ska Alliansen träffas för att utvärdera samarbetet och lägga upp taktiken inför valet 2014.

Det kommande Alliansmötet i Maramö den 25-26 februari är en följd av den sågning av samarbetet som Centerledaren Annie Lööf stod för under politikerveckan i Almedalen förra sommaren. Från scenen slog hon fast att det gemensamma projektet för M, FP, C och KD har tappat fart.

– Glöden har falnat, sa hon och bjöd samtidigt hem partiledarkollegorna till sitt småländska föräldrahem.

Inbjudan tog Alliansledarna på sängen. Men sedan dess har alla tackat ja - och nu står alltså mötet för dörren. På agendan står att utvärdera samarbetet och ta sikte mot nästa val 2014.

”Räcker inte”

Enligt Carl Melin, opinionschef på United Minds, är mötet i Maramö viktigt för regeringspartierna – särskilt i det läge man är nu.

Tre av fyra Allianspartier backar i Aftonbladet/United Minds februarimätning. Och det fjärde, Kristdemokraterna, misslyckas för femte månaden i rad att ta sig över fyraprocentsspärren till riksdagen. Sammanlagt samlar Alliansen i dag sitt sämsta stöd sedan valet. Inte fullt fyra av tio skulle rösta på regeringspartierna om det vore val i dag.

Men att bara visa enighet utåt i samband med mötet är inte tillräckligt, menar opinionschefen:

– Det finns alltid en styrka i att visa att man håller ihop och vill regera tillsammans, men det räcker inte. Nu måste regeringspartierna också signalera politiska resultat och att de har nya idéer och förslag, säger Carl Melin.

Oroas inte nämnvärt

Det största tappet står Folkpartiet för. Jan Björklunds parti backar rejält och får i februari sitt sämsta väljarstöd sedan valet 2010.

Men också Moderaterna, som hittills varit något av Alliansens väljarmotor, tappar.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson tycks dock inte oroas nämnvärt av siffrorna. I en kommentar säger han bara:

– Val avgörs i valrörelser och i valet 2014 ställs en enig allians, som gemensamt går till val på att förbättra Sverige, mot en splittrad opposition. Vi är nu mitt inne i vår viktiga politikutveckling, där jobbfrågan är den viktigaste. Framåt gäller det för oss att nu ännu tydligare beskriva för väljarna att vår politik skapar bra förutsättningar för att jobben ska bli fler.

”Mycket viktig vecka för Löven”

Mot regeringspartierna står de rödgröna S, V och MP som noteras för sitt största övertag sedan april förra året. Totalt skiljer det 8,5 procent mellan blocken i dagens Aftonbladet/United Minds. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet går framåt.

Även för S-ledaren Stefan Löfven är den närmaste tiden viktig. I april träffas partiet för att lägga fast sin politiska riktning vid den första ordinarie kongressen på fyra år.

– Det blir en mycket viktig vecka för Löfven. Vi vet av mätningar att svenska folket i grunden gillar honom, men nu börjar väljarna vilja veta vad han vill politiskt, säger Carl Melin.

Tredje största parti blir återigen Sverigedemokraterna som efter en tillfällig dipp på två månader nu är tillbaka på rekordnivåer, med 11,1 procent.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: