Nyheter

Snowden har sökt asyl i Ecuador

Av: 

Staffan Dickson

Ida Gustafsson

NYHETER

Edward Snowden, 30, har sökt asyl i Ecuador, meddelar landets utrikesminister Ricardo Patiño Aroca på Twitter.

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Snowdens pass dragits in av USA.

Tidigare i dag lämnade den amerikanske visseblåsaren Hongkong och flög till Moskva där han träffade ecuadorianska diplomater och genomgick en läkarundersökning.

Edward Snowden flög med Aeroflot-flighten SU213, skriver South China Morning Post, och landade på Sheremetyevo-flygplatsen i Moskva strax efter klockan 15 svensk tid.

Där väntade ett massivt pressuppbåd – men någon Edward Snowden syntes inte till.

Enligt nyhetsbyrån AFP såg dock passagerare en bil stå parkerad bredvid planet på landningsbanan.

– De lastade bagage direkt från planet in i bilen. Det verkade lite konstigt. Jag såg tre väskor, säger den amerikanske passageraren Jason Stephens till AFP.

AFP:s korrespondenter på plats uppgav att de sett en diplomatbil med Ecuadors flagga på köra in genom en VIP-ingång på flygplatsen.

Ett par timmar efter att Snowden landat anlände Ecuadors ambassadör i Ryssland till ett hotell vid flygplatsen Sheremetyevo – enligt egen uppgift var han där för att möta Snowden.

USA: Han får inte resa vidare

Och bara någon timme senare meddelade landets utrikesminister Ricardo Patiño Aroca på Twitter att Snowden har sökt asyl i Ecuador.

Även Wikileaks bekräftar nu att Snowden är på väg mot Ecuador.

Strax därefter berättade nyhetsbyrån Reuters att USA dragit in Edward Snowdens pass.

Amerikanska utrikesdepartementet meddelade senare att Snowden från och med nu bör få reseförbud.

– Personer som är efterlysta för grova brott, som Snowden, ska inte få fortsätta någon internationell resa, förutom de som är nödvändiga för att återvända till USA, säger utrikesdepartementets talesperson Jen Psaki till AP.

Ville ha isländskt medborgarskap

Enligt en källa till ryska nyhetsbyrån Interfax är Snowden fortfarande kvar på flygplatsen, där han uppges vila på terminal E.

– Han har anlänt men kan inte lämna flygplatsen då han inte har ryskt visum, säger källan.

Snowden har tidigare uttryckt en önskan om att söka isländskt medborgarskap och det har därför spekulerats i att slutmålet skulle vara Reykjavik. Ryktet tog ny fart efter att norska TV2 tidgare på söndagen rapporterade att det norska piratpartiets ledare Øystein Jakobsen sagt att han skulle möta upp Snowden när han mellanlandade på Oslo-flygplatsen Gardermoen.

Wikileaks: Vi har hjälpt honom söka asyl

Myndigheter i Hongkong har bekräftat att Edward Snowden har lämnat staden.

– Snowden lämnade i dag frivilligt Hongkong för ett tredje land, lagligt och frivilligt, skriver Hongkongregeringen i ett pressmeddelande.

I meddelandet har myndigheterna lagt till att de inte har ”erhållit adekvat information” för att genomföra arresteringsordern som utfärdats av USA.

Organisationen Wikileaks skriver på sin Twitter att de hjälpt Snowden att söka asyl i "ett demokratiskt land".

Kan åtalas för spionage

Snowden är efterlyst av USA sedan han avslöjat landets statliga internetövervakningsprogram, Prism. Tidigare i veckan stod det klart att Edward Snowden kommer att åtalas för spionage. Ett brott som kan bestraffas med döden om det anses vara synnerligen grovt. USA har begärt honom utlämnad, samtidigt som 100 000 amerikaner skrivit under en namninsamling för att få honom benådad.

Mer information kommer

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter