Hassan Rohani vinner iranska presidentvalet

Foto: Rohani gör segertecknet utanför en vallokal i Teheran.
NYHETER

Moderate mullan Hassan Rohani blir Irans nästa president. Irans reformvänliga medborgare jublade över beskedet att Rohani uppnått mer än 50 procent av rösterna.

89 procent av rösterna har räknats och Rohani har fått mer än 50 procent av rösterna, bekräftar inrikesministern.

Över 50 miljoner iranier är röstberättigade och mer än 70 procent beräknas ha röstat i valet, enligt iranska tjänstemän. Rohani ersätter Mahmoud Ahmadinejad som president.

Överraskningsseger

Nyhetsbyrån Reuters Iranbevakare betraktar en vinst för Rohani som en överraskningsseger över de mer konservativa kandidaterna, som före valet spåddes vara favoriter.

Att Rohani gjort ett bra val har stor betydelse, deklarerade Trita Parsi – Washingtonbaserad bedömare med uppväxt och akademisk bakgrund i Sverige – tidigt i rösträkningen. Han hänvisade till den styrande elitens "tydliga strävanden att säkra en konservativ seger":

"Även om de konservativa har kontroll över nyckelfunktioner i Irans politiska system, har mitten- och reformkretsarna visat att de, trots att man har fifflat med korten mot dem, kan ta hem det tack vare sitt folkliga stöd", framhöll Trita Parsi, Washingtonbaserad bedömare.

Internationell utblick

Rohani har tidigare förhandlat med världssamfundet om Irans omtvistade nukleära program. I valkampanjen har han lovat att stärka hemlandets relationer med omvärlden. Han har även talat om vikten av lika löner för kvinnor och att stärka landets minoriteter.