Snowden kan flygas till Island i dag

Ett plan står redo att flyga Snowden till Island.

Men för det krävs sannolikt att han får isländskt medborgarskap först.

– Vi är redo med allt vi kunnat förbereda, säger affärsmannen Olafur Vignir Sigurvinsson som förberett sitt privata jetplan i Kina.

En isländsk affärsman har ställt sitt privata jetplan till förfogande, för att kunna flyga Edward Snowden från Hongkong till Island.

– Vi är redo med allt vi kunnat förbereda. Nu väntar vi bara på att de isländska inrikesdepartementet ska ge grönt ljus, säger Olafur Vignir Sigurvinsson till Reuters. Sigurvinsson är VD för ett företag som hjälpt WikiLeaks att ta emot donationer.

– Ett privat jetplan är på plats i Kina och vi kan lyfta med Snowden redan i morgon (läs i dag, reds. anm.) om vi får ett positivt besked från departementet. Vi behöver bara få veta att han får asyl och inte ska utlämnas till USA. Vi ser helst att han får ett isländskt medborgarskap också, säger Sigurvinsson.

Bekräftar begäran

Varken den isländska regeringen eller någon talesperson för WikiLeaks har kommenterat uppgifterna.

Regeringen på Island har dock bekräftat att man fått in en begäran om att ge Snowden medborgarskap. Meddelandet kom via WikiLeaks talesperson Kristinn Hrafnsson.

”Behöver medborgarskap”

Birgitta Jonsdottir, som sitter i Alltinget – det isländska parlamentet – för det isländska Piratpartiet, säger att Snowdens enda möjlighet att kunna resa till landet är att ha ett medborgarskap.

Snowden har tidigare nämnt Island som ett möjlig tillflyktsort.

Edward Snowden söks av USA efter att ha läckt känsliga uppgifter om landets omfattande spionage över bland annat sociala medier.

Publisert: